Noaptea Muzeelor la Sate, s-a desfăşurat în premieră în acest sfârşit de săptămână și în Caraş-Severin
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă organizarea în premieră a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, o adevărată nocturnă muzeală care activează şi prezintă în exclusivitate potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.
Articol editat de Valentina Adam, 2 septembrie 2023, 09:28 / actualizat: 4 septembrie 2023, 17:16
Unică în Europa, această nouă marcă culturală derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor se va desfășura în data 2 septembrie 2023. Ea va propune publicului activăţi culturale și programe educative în diverse spații cu valoare istorică și de patrimoniu, din satele și comunele României.
Din Caraş Severin s-au înscris până acum Casa memorială muzeu Novacovici, Muzeul Vatra Strămoşească Bozovici, Colecția Muzeală a Mineritului din Dognecea şi Muzeul Satului Gherteniș și Muzeul Almăjul din Șopotul Vechi. Doritorii sunt așteptați să le viziteze, începând cu ora 17.00.
Radio Reşiţa a făcut un periplu la 4 din cele 5 locaţii înscrise în program. Pe Valea Almăjului la Muzeul Vatra Strămoşească din Bozovici l-am întâlnit pe agentul de turism Laurenţiu Călinescu:
Din Bozovici, mergem la Gârbovăţ, pe raza comunei Bănia unde de la custodele casei memoriale-muzeu Novacovici, Felicia Mioc, avem parte de o adevărată lecţie de istorie privind arborele genealogic al familiei sale şi artefactele de mare valoare istorică, ce pot fi văzute în cadrul expoziţiei:
Peste 4 mii de piese, constând în obiecte săteşti, dar şi o vastă colecţie de calendare şi primul muzeu al presei bănăţene, toate acestea pot fi văzute la Şopotul Vechi, pe raza comunei Dalboşeţ unde custode ne-a fost şi vă va fi fostul dascăl Gheorghe Rancu:
Ajungem și la Muzeul Satului Bănăţean din Gherteniş de pe raza comunei Berzovia, unde de la fondatorul obiectivului cultural, Ioan Uture, am aflat ce vor putea admira vizitatorii prezenți la Noaptea Muzeelor la Sate:
”Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere și să se bucure de un patrimoniu cultural mai puțin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român și ale satului românesc. De asemenea, urmărește dinamizarea și valorificarea colecțiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg și crearea de obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de alfabetizare culturală și de atractivitate turistică a mediului rural.
Cu ocazia acestui eveniment se va lansa și un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispoziția participanților interesați în organizarea de programe educative pentru copiii și tinerii din satele și comunele țării. Kit-ul include asistență din partea specialiștilor și un pachet complet, cu fișe de programe educative, instrumente și resurse pentru implementarea lor. Așadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit de ”Noaptea Muzeelor la Sate”.
În cadrul primei ediții a Nopții Muzeelor la Sate, organizațiile înscrise în program vor beneficia de promovare și de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org care va oferi publicului informații despre evenimentele, activitățile și proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată țara.
Radio Romania Regional s-a alăturat proiectului #noapteamuzeelorlasate, prin cele 9 posturi ale sale: BucurestiFM, Radio România Brașov, Radio Cluj, Radio Constanta, Radio Iaşi, Radio România Oltenia – Craiova, Radio România Reșița, Radio Timişoara, Radio Tg-Mures.