Muzică şi arte vizuale în sălile de concerte ale Radio România
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 aprilie 2014, 15:23
Luna mai debutează cu două recitaluri la Sala Radio. Miercuri, 7 mai (ora 19:00), sunteţi invitaţi la un „mozaic” muzical cu lucrări semnate de compozitori celebri ca Paganini, J.S. Bach sau „părintele” tango-ului, Astor Piazzolla, în recitalul susţinut de violonista Cristina Anghelescu, solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de Cătălin Ştefănescu (chitară) şi Marian Ioan Olaru (flaut), membru al Orchestrei de Cameră Radio.
Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite: Schauspielhaus – Berlin; Ceaikovski Hall – Moscova; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Praga; St. John’s Smith Square – Londra; Finlandia Hall – Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.
Cristina Anghelescu a realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele imprimate pe CD, cu partituri celebre cum ar fi concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, Anotimpurile de Vivaldi şi cu cele două concerte pentru vioară compuse de George Lloyd, alături de renumita orchestră londoneză Philarmonia.
Joi, 8 mai (ora 19:00), de data aceasta în Studioul Alfred Alessandrescu al Sălii Radio, vă aşteaptă o altă întâlnire specială cu muzica clasică: SYNESTHESIA: culoarea muzicii este titlul sub care ansamblul Musica Viva – pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea, a reunit partituri semnate de Schumann, Sostakovici, Piazzolla, Bartók ş.a., un recital de muzică de cameră îmbinată cu proiecţii video. Spaţiul intim oferit de Studioul Alfred Alessandrescu (situat tot în clădirea Radio România) este ideal pentru astfel de recitaluri de muzică de cameră, propunând o apropiere mai mare între artişti şi public, un loc unde muzica şi proiecţiile vizuale se pot îmbina fericit pentru a dărui spectatorilor un eveniment artistic complex.
Dimensiunea vizuală a evenimentului este semnată de Cosmin Ivan, care va dezvălui, prin ingenioase proiecţii video, capacitatea muzicii de a se metamorfoza în cele mai spectaculoase moduri. La eveniment intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Fondat în 2005 sub conducerea artistică a pianistei Andreea Butnaru şi a violoncelistului Florin Mitrea, grupul Musica Viva îşi propune atragerea unui public din ce în ce mai numeros în sălile de concert, printr-o abordare specială a muzicii clasice. De-a lungul a opt ani, pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere unor proiecte de succes realizate în ţară şi în străinătate. Printre ele se numără Brahmsiana 2008 – muzică de cameră cu clarinet, Haydn Inedit (2009), spectacolul sincretic Sunet, Materie, Cuvânt (2010), proiectul Beethoven – Integrala trio-urilor cu pian (2011-2012) şi Dialoguri muzicale (2013) – o serie de spectacole, concerte şi cursuri profesionale realizate în colaborare cu Fundaţia Calea Victoriei şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia Radio România – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor, Calea Plevnei, Bd. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.