Muzeul Banatului Montan din Reșița sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1859
În data de 24 ianuarie 2023 aniversăm 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment în care românii indiferent de rang, statut social, avere, studii, interes personal sau de grup și-au dat mâna și, împreună, au pus temelia viitorului stat modern român prin alegerea unui singur domnitor în persoana lui Alexandru–Ioan Cuza.
Articol editat de Valentina Adam, 19 ianuarie 2023, 19:25
Unirea Principatelor Române sub un sigur domnitor și un singur stindard a reprezentat atât primul pas al afirmării identității noastre naționale și culturale între celelalte națiuni ale Europei, cât și forța motrice a evoluției sociale, economice, culturale și politice necesare recunoașterii și consolidării poziției României în rândul celorlalte state europene.
Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică pentru românii de pretutindeni constituie prilejul aducerii unui prinos de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri, cunoscuți dar și necunoscuți.
Cu acest prilej, Muzeul Banatului Montan din Reșița organizează în perioada 18-20 ianuarie 2023 un ciclu de activități cultural-educative reunite sub titlul „Cuza – omul, reforma, legenda. 164 de ani de la Mica Unire”, la care vor participa elevi și studenți de la Centrul Universitar UBB Reșița, Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic Reșița, Școlile Gimnaziale nr. 7 și 8 din Reșița și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Aurora” Reșița. Lor li se alătură și participanți de la Centrul pentru Persoane Vârstnice Reșița.
În cadrul acestor activități se vor viziona materiale video cu caracter interactiv dedicate actului istoric din 1859 precum și reformelor înfăptuite în această perioadă.