Mimi Brănescu în postura de scriitor și regizor la New Wave Theatre Festival
Născut în aceeași zi cu Nichita Stănescu, pe 31 martie 1974, acum 50 de ani, Mimi Brănescu este scenarist, dramaturg și actor de film, televiziune și teatru.A terminat UNATC-ul în anul 2000 la clasa Olgăi Tudorache.
Articol editat de Anca Bălălău, 23 iunie 2024, 10:08 / actualizat: 24 iunie 2024, 9:14
Și-a început și cariera de tânăr dramaturg cu piesa Bigudiuri, ce a avut premiera în anul 2004 la Teatrul Nottara din București.
A mai scris și alte piese care s-au jucat la Teatrul Act din București, dintre care „Flori, fete, filme sau băieți” (Teatrul Act, București), „Dumnezeul de a doua zi” (Teatrul de Comedie, București), „Dacă ăla e cu aia, ai’a lui cu cine-o fi?” (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț). La Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași s-au jucat piesele sale: Gunoierul și Acasă la tata.
Prima piesă de teatru a scris-o la 26 de ani, Ieri am trăit o zi neagră, iar primul text montat a fost Gunoierul, la teatrul Podul. Astăzi, piesele sale se joacă pe scenele a numeroase teatre din țară.
Este un scenarist de succes, apreciat și cu success la public,dintre care putem nominaliza serialul de televiziune, Las Fierbinți.
A jucat în spectacole de teatru și în filme – Un cartuș de Kent și un pachet de cafea (scurtmetraj, 2004), Medalia de onoare (2009), Marți după Crăciun (2010), Sieranevada (2016) etc. A scris proiecte de televiziune, printre care Lombarzilor 8 și Las Fierbinți. În 2009 a obținut Premiul „Gopo“ pentru cel mai bun actor în rol secundar, în Boogie.
De asemenea, a jucat în Filantropica, Moartea domnului Lăzărescu, Poziția copilului, filme medaliate, dar și în multe alte filme .
Prima sa carte, scoasă la Editura Humanitas, se numește ”ȘASE PIESE, UN AUTOR”, carte ce a fost lansată la Radio Reșița, sâmbătă după amiază și prezentată de Doru Mareș, un admirator declarat al artistului.
O carte cu 6 piese de teatru, o carte ce desconspiră mentalități, obiceiuri îmbrăcate în umorul balcanic și condimentate cu autoironie.
’’Mă inspir din ce trăiesc, din ce văd în jurul meu și în general scriu să înțeleg mai bine ce se întâmplă cu mine și cu oamenii din jur, bazându-mă pe idea că așa scriind o să înțeleg mai bine locurile și lucrurile de care mă lovesc. Cartea scoasă la Editura Humanitas a însemnat foarte mult pentru mine și a fost o confirmare. Vă doresc vouă de la Radio Reșița să vă meargă bine, să vă fie bine și mulțumesc pentru clipele minunate’’, ne-a declarat Mimi Brănescu.
Are verb, are talent și se joacă frumos cu vorbele încât ele ajung să acapareze și să caracterizeze onest personajele.
Această lansare de carte este ultimul eveniment din cadrul New Wave Theatre desfășurat pe terasa Radio Reșița, în penultima zi de festival, după o seară brilliant al cărui protagonist a fost AG Weinberger
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu două spectacole de teatru, Acasă la tata, autor și regizor Mimi Brănescu al Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești și Absolventul, adaptare de Terry Johnson, regia Vlad Massaci al Teatrului Alexandru Davila Pitești.
Spectacole care au mers la concurență cu UEFA C.E. dar au reușit să sensibilizeze și să pună întrebări.
Ultima zi de festival se încheie cu ceremonia de decernare a Premiilor și de la ora 19:00, Pavel Bartoș va evolua în spectacolul …Escu, de Tudor Mușatescu. Regia: Alexandru Grecu și Cristian Șofron, produs de Teatrul Stela Popescu București în parteneriat cu Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” Chișinău.
Festivalul Internațional de Teatru „New Wave” ediția a IV-a este organizat de Teatrul de Vest Reșița împreună cu Radio România Reșița și Primăria Reșița.
Teatrul de Vest este o instituție de spectacole finanțată de Consiliul Județean Caraș-Severin.