Localitatea Gârnic va fi gazda Festivalului Folclorului Ceh din România
Cea de-a XIX-a ediție a Festivalul Folclorului Ceh din România are loc în data de 6 august, în localitatea Gârnic din Caraș-Severin, locul în care s-a desfășurat în 1989 și prima ediție a acestei tradiționale manifestări, sub egida ”Cântării României”.
Articol editat de Valentina Adam, 6 august 2023, 06:59 / actualizat: 6 august 2023, 18:56
După Revoluție, organizarea festivalului a fost preluată de Uniunea Democratică a Slovacilor si Cehilor din România, care și în acest an este principalul organizator și finanțator în colaborare cu Ambasada Republicii Cehe din București, Ministerul Culturii și Primăria Comunei Gârnic.
Ca de fiecare dată, cei prezenți la acest festival vor avea ocazia să vadă pe scenă formații de dansuri, ansambluri corale, soliști vocali și vor admira costumele populare specifice din localitățile unde trăiesc etnici cehi: Sfânta Elena, Bigăr, Ravensca, Eibenthal, Șumița, Gârnic, Moldova-Nouă, Eșelnița, Orșova, Băile-Herculane, Caransebeș, Reșița, Zlatița, Berzasca.
”Programul primei duminici din august va demara la ora 11.00, cu o slujbă religioasă la biserica catolică din localitate, urmată de o defilare a celor participanți la slujbă până în centrul localității unde ne va încânta formația locală ”Bohemia”, cu cântece specifice comunității cehe. Festivalul începe după masa de prânz cu parada portului popular și programul artistic al formațiilor și ansamblurilor participante”, transmit organizatorii.
Pentru Radio Reşiţa, prof. Claudia Şembera-Veverca – preşedintele organizaţiei locale a cehilor din Băile Herculane:
Cei care vor să cunoască mai bine localitatea, vor avea posibilitatea să viziteze muzeul din Gârnic, unde vor fi întâmpinați de un ghid local profesionist, dispus să ofere orice fel de informație. De asemenea, poate fi vizitat ansamblul de mori funcționale de pe răul Camenița, aflate chiar în localitate.
După încheierea festivalului și cină, cei prezenți vor avea parte de dans și voie bună, tot în compania formației ”Bohemia” și a unui tânăr interpret de muzică cehească din Eibenthal, Robert Voniafca.
Foto: Uniunea Democratică a Slovacilor si Cehilor din România