Înflorește pe canapea! – Motto-ul Săptămânii Naționale a Voluntariatului la Reşiţa
Săptămâna Naţională a Voluntariatului este un eveniment naţional anual, care are loc în a treia săptămână din luna mai, menit să mobilizeze cât mai multe organizaţii şi voluntarii pe care aceştia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii pentru acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor.
Articol editat de Valentina Adam, 12 mai 2020, 10:33 / actualizat: 12 mai 2020, 11:45
Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, voluntarii Centrului Mansarda din Reşiţa nu se pot desfășura ca la edițiile anterioare încât să fie vizibili prin ceea ce fac și să mobilizeze oamenii din comunitate. Aşadar în acest context, voluntarii de la centru au hotărât să propună trei activități, să experimenteze ceva ce nu au mai făcut și să se bucure împreună de ultimele zile de izolare acasă. Motto-ul ales de ei pentru acest an este „Înflorește pe canapea!”
Programul acțiunilor din Săptămâna Națională a Voluntariatului este următorul:
De vorbă cu mască – 12 mai 2020, ora 18 ºº, pe Zoom
Zilele acestea purtăm obligat mască când ieșim afară. Dar înăuntru, acasă, cum este cu „măștile”? Câte „măști” am schimbat în casă pe timpul carantinei? De când ne trezim și până seara când dormim, câte „măști” ne punem? Ce mască pentru a spune celor din jur cum ne simțim, pentru a-i face să înțeleagă cine suntem în aceste zile sau pur și simplu că avem nevoie de ajutor?
De vorbă cu mască este o întâlnire pe parcursul căreia Sandi, voluntar din 2004, ne va ajuta să vorbim despre cum ne-am simțit și încă ne mai simțim în aceste săptămâni de stat în acasă. Zilele carantinei sunt numărate și dacă nu facem acum o “recapitulare” a stărilor cu care ne-am confruntat în aceste săptămâni poate vom uita… Vrem să ținem minte ce a fost bun în izolare, ce „câștiguri” dar și ce „pierderi”. Ce ne-am propus, ce am simțit și ce am gândit? Cum am înțeles că suntem sau nu suntem, singuri și neînțeleși, neputincioși? Dar și cum ne-am bucurat și am perceput că avem prieteni sau că pur și simplu avem nevoie să fim curajoși…. Credem că toți ne întrebăm mai mult sau mai puțin cum trec ceilalți peste carantină, ce fac de dimineață până seara, ce cred, ce mănâncă, ce jocuri mai joacă, ce seriale urmăresc?
Discuția va fi facilitată de Alexandra Marițescu, psiholog.
Free Ocico cu poveste, 13 mai 2020, ora 17ºº, pe Zoom
Free Ocico pentru noi este un eveniment făcut cu resurse minime dar care până acum, la edițiile anterioare ne-a adus mereu bună dispoziție, energie, noi cunoștințe și de ce nu, și câte un obiect, două, de valoare. De ce Free Ocico cu poveste în acest an? Pentru că obiectele pe care vrem să le dăruim vor fi însoțite de povestea lor, de ce le-am cumpărat sau cum le-am primit, ce viață au avut cât au fost la noi etc.
Un grup de voluntari, s-a gândit cum continuăm în situația de izolare din acest an și repede, au găsit soluția. Cum va fi? Stăm acasă, ne vedem pe zoom și fiecare pregătește 3 obiecte speciale pe care este dispus să le dăruiască celorlalți. Poate fi un tricou, o carte, o brățară, lucruri care au fost de folos și încă mai pot fi. De câte săptămâni stăm în izolare cred ca mulți ne-am gândit la faptul ca de fapt, avem nevoie de atât de puține lucruri ca să putem trăi. Și poate acum este mai potrivit momentul decât înainte, de a reflecta la tendințele astea consumiste ale noastre și a dona lucruri faine. Lucruri la care încă mai ținem și pe care vrem să le dăruim ca să se bucure alții care au nevoie de ele. Și mai vrem să ne bucurăm și noi de bucuria celuilalt. Mereu acumulăm, acumulăm de dragul a avea și apoi să le
folosim scurt timp. Ba pentru că nu mai sunt „la modă”, ba pentru că am crescut sau ne-am micșorat.