Închidere de stagiune la Sala Radio
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 iunie 2016, 13:18
Orchestra de Cameră Radio prezintă miercuri, 15 iunie (19:00) ultimul său concert din stagiunea 2015-2016, un eveniment special care aduce în faţa publicului bucureştean un invitat de marcă: tânărul pianist Florian Mitrea. Absolvent al Academiei Regale de Muzică (Royal Academy of Music) din Londra, artistul român a fost foarte recent dublu laureat la Concursul Internaţional de Pian Hamamatsu – Japonia, iar în 2015 a fost premiat la concursurile Santa Cecilia (Portugalia) şi Citta di Imola (Italia).
Concertul de la Sala Radio va fi dedicat exclusiv clasicismului muzical austriac prin cei doi celebri reprezentanţi ai săi: Mozart şi Haydn. Veţi asculta în programul serii: Mozart: Adagio şi fuga în do minor şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră (în interpretarea solistică a lui Florian Mitrea) şi Haydn: Simfonia nr. 100 în sol major – Militara, denumire datorată celei de-a doua părţi a lucrării în care trompetele şi instrumentele de percuţie creează o sonoritate de fanfară.
Evenimentul ce va închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio se va desfăşura sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi, din stagiunea următoare, al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.
Pianistul Florian Mitrea a câştigat în 2014 premiul I la concursul internaţional de la Lagny-sur-Marne (Franţa) şi premiul al III-lea şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unui concert de Mozart la Concursul Internaţional ARD, München. Lista de distincţii continuă cu premii la Concursul Viena Panmusica şi la Concursul Naţional Beethoven din Marea Britanie, în 2010.
Florian Mitrea a susţinut concerte şi recitaluri în săli precum: Studiourile Radiodifuziunii Bavareze din München, Rokoko-Saal din Bayreuth, Stadtcasino din Basel, Bunka Kaikan din Tokyo, Centrul de Arte din Seul, St Martin-in-the-Fields, Steinway Hall – Londra, St. John Smith Square, King’s Place şi Colston Hall.
Florian Mitrea a fost remarcat de pianistul şi pedagogul Boris Berman, care l-a invitat să participe la preselecţiile pentru Festivalul Internaţional al Universităţii Yale din Connecticut. Vara următoare, artistul a câştigat o bursă de participare la acest festival, unde timp de aproape două luni a susţinut concerte săptămânal.
Elev al Şcolii de Muzică nr. 1 şi al Liceului de Muzică George Enescu din Bucureşti, Florian Mitrea a câştigat o bursă de studii la Royal Academy of Music, Londra. Absolvent la clasa profesoarei Diana Ketler, a obţinut licenţa cu First Class Honours şi masteratul cu cea mai înaltă distincţie a academiei londoneze, câştigând de asemenea şi două premii speciale pentru rezultate excepţionale.
Florian Mitrea este un muzician de cameră activ. A fost membru fondator al Mitrea Piano Quartet şi al formaţiei Trio Cardinale – ambele laureate la concursuri în Marea Britanie – şi bursier al Festivalului SoNoRo în repetate rânduri. În primăvara anului 2015 a prezentat un turneu de muzică de cameră în Germania împreună cu alţi trei laureaţi ai Concursului ARD.
A fost susţinut de Fundaţia Familiei Raţiu şi de Martin Scholarship Fund, iar în 2010/2011 a deţinut Bursa George Enescu oferită de Institutul Cultural Român de la Londra. Este decorat cu Medalia de Argint de către Ordinul Muzicienilor din Marea Britanie.
Elena Mîndru cântă jazz la Sala Radio
Joi, 16 iunie (ora 19:00), Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) încheie stagiunea 2015-2016 printr-un concert de jazz spectaculos al cărei invitată specială este Elena Mîndru. Stabilită la Helsinki (Finlanda), artista a obţinut în 2012, în Elveţia, premiul al II-lea şi premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition).
Evenimentul de la Sala Radio încununează o stagiune bogată pentru ansamblul Radio România, care şi-a invitat lunar publicul la un eveniment derulat în cadrul proiectului Jazz pe româneşte, serie de concerte organizate sub bagheta dirijorului Ionel Tudor şi prezentate de Florian Lungu. Stagiunea 2015-2016 a adus alături de Big Band-ul Radio vedete ale jazz-ului românesc ca: pianistul Ion Baciu jr., basistul Decebal Bădilă, pianistul Petrică Andrei, bateristul Vlad Popescu, pianistul Sorin Zlat, solista de jazz Luiza Zan ş.a.
Elena Mîndru s-a pregătit pentru o frumoasă carieră de jazz în şcoli europene de prestigiu. Este deţinătoare a diplomei de masterat în interpretare şi compoziţie de jazz obţinută, în 2013, prin programul Nordic Master of Jazz (NOMAZZ), studiind jazz-ul la Academia Regală de Muzică din Århus – Danemarca, Colegiul Regal de Muzică Stockholm – Suedia şi la Academia Sibelius din Helsinki – Finlanda şi în prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al ultimei instituţii menţionate.
Vocalista a reprezentat Radio România Cultural ca solistă la Euroradio Jazz Orchestra în Praga, în octombrie 2014 şi a reprezentat Yle Radio (Finlanda) în cadrul European Jazz Competition – EJC, în iunie 2015, la Rotterdam, ambele proiecte fiind organizate sub egida European Broadcasting Union.
În 2014, artista şi-a lansat cel de-al doilea album de jazz: Evening in Romania. Elena Mîndru reuneşte alături de vocea sa un cvartet de jazz alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toţii licenţiaţi ai Academiei Sibelius. În luna mai 2014, formaţia a câştigat competiţia Young Nordic Jazz Comets Finlanda, iar în iunie 2015 trupa Elenei Mîndru a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiţiei EJC din Rotterdam, Olanda.
Elena Mîndru a iniţiat şi organizat primul concert de jazz simfonic cu solist vocal din România. Primul eveniment din această serie a fost alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Sabin Păutza, în februarie 2014. Proiectul solistei de jazz include lucrări în primă audiţie scrise de compozitori români şi finlandezi, printre care şi lucrări şi aranjamente compuse de ea însăşi. A continuat seria concertelor de jazz simfonic în iunie 2015 la Cluj-Napoca, alături de dirijorul Tiberiu Soare, şi în septembrie 2015 la Târgu Mureş, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş, dirijată tot de Sabin Păutza.
Solista are propria casă de discuri (EM Records) prin care îşi propune să promoveze cât mai mulţi artişti de jazz, cu precădere artişti români. Are la activ două discuri apărute, la care se adaugă cel mai recent album al formaţiei Bega Blues Band din Timişoara şi următorul său album – Elena Mîndru Third Stream Project, înregistrat în renumitul studio Yle M1 al radioului finlandez.
Anul acesta, Elena Mîndru a fost solicitată de către Teosto (Uniunea Compozitorilor din Finlanda) să compună două lucrări pentru big band, special dedicate ansamblului Jyväskylä Big Band (JBB), alături de care plănuieşte un mini-turneu în România, în vară.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.