Gărâna Jazz Festival – o tradiție a Banatului Montan. Au fost lansate abonamentele Early Bird
Festivalul devenit deja tradiție – Gărâna Jazz Festival – se va desfășura începând de joi, 11 iulie, până duminică, 14 iulie 2024, pe scenele din Poiana Lupului din satul Gărâna și Biserica Catolică din Văliug.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 1 februarie 2024, 11:35 / actualizat: 1 februarie 2024, 13:31
Pentru ediția 28, organizatorii anunță vânzarea abonamentelor la prețuri Early Bird.
Începând de astăzi și până pe 14 martie, abonamente Early Bird pot fi achiziționate la prețul de 400 lei, urmând ca, din data de 15 martie 2024, costul acestora să crească la 520 de lei. Biletele pot fi achiziționate online de pe bilete.ro.
27 de ani de Gărâna Jazz Festival
De-a lungul celor 27 de ani de existență, Gărâna Jazz Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, adunând laolaltă, în fiecare vară, mii de pasionați de muzica jazz și zeci de muzicieni excepționali din toate colțurile lumii.
Festivalul de la poalele Semenicului și-a făcut o tradiție din a fi gazda multor personalități muzicale. Dintre acestea, amintim pe: Jan Garbarek, Youn Sun Nah, Hiromi, Eberhard Weber, Charles Lloyd, John Scofield, Jack DeJohnette, Dhafer Youssef, Anouar Brahem, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Enrico Rava, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Terje Rypdal.
Zeci de concerte anual
În fiecare an sunt prezentate în jur de 20-25 de concerte, pe scena mare din Poiana Lupului și pe scena din Biserica Catolică din Văliug.
Impactul pe care festivalul îl are de peste 27 de ani la nivel cultural nu poate fi cuantificat în mod palpabil, însă cu siguranță valoarea comunității construite de-a lungul anilor este un insight autentic care relevă importanța promovării jazzului, depășind aspectul muzical: „Locul ăsta are un specific clar. În primul rând e departe, e o călătorie lungă, și apoi, în mijlocul munților dai de acest grup de entuziaști, așa că și muzica devine energică și un pic aspră. Nu ai timp să te așezi, așa că te lași purtat de val, preiei energia locului și, desigur, a publicului. Apoi mai e și acest vibe de festival, lumea campează, se află aici pentru mai mult timp, există un fel de groove pozitiv și foarte tolerant. E plăcut și pentru muzicieni, e ca o petrecere, e ca o comunitate.” (Wolfgang Muthspiel – laureat German Jazz Prize/2021, European Jazz Musician of the Year 2003)