Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] RECITAL EXTRORDINAR Alexandru Tomescu şi Omar Massa, sâmbătă 5 septembrie ora 20:00, la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița!

Iubesc puterea, dar o iubesc ca un artist. O iubesc aşa cum un muzician îşi iubeşte vioara, pentru a scoate din ea sunete, acorduri şi armonie„, spunea Napoleon Bonaparte.Parafrazându-l pe Napoleon, iubesc valorile culturale pentru că ele reprezintă pentru fiecare român cel de-al doilea teritoriu al statului român, care ne adăpostește de milenii verticalitatea ființei naționale.

[FOTO] RECITAL EXTRORDINAR Alexandru Tomescu şi Omar Massa, sâmbătă 5 septembrie ora 20:00, la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița!

Articol editat de Radio Resita, 5 septembrie 2020, 11:45 / actualizat: 5 septembrie 2020, 13:25

Muzica este o armonie agreabilă în onoarea Lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului, pornind de la această idee, este o mare bucurie să fim solidari prin muzică participând RECITALUL EXTRORDINAR Alexandru Tomescu şi Omar Massa, sâmbătă 5 septembrie ora 20:00, la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița!

Teatrul de Vest Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin au făcut posibilă această întâlnire de înaltă ținută pentru reșițeni și pentru cei care sunt melomani.

Concertul face parte din Turneul Internațional Stradivarius 2020 “PIAZZOLLA 99”
Concertul va avea loc sâmbătă, 5 septembrie 2020 de la ora 20:00 la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița, Govândari (Aleea Herculane, Nr.5, Reșița)
Sumele obținute vor fi donate SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ din Reșița prin ONG-ul „SALUS REMEDIES” pentru lupta anti-COVID.
ACCESUL ESTE ÎN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE.

REZERVĂRI LA CASIERIA TEATRULUI.
Informații la: 0771 654 638
teatrulresita@yahoo.com
PREȚUL UNUI LOC: 50 LEI

Turneul Internațional Stradivarius 2020

Pe tot parcursul stării de urgenţă impuse, violonistul Alexandru Tomescu a încercat menţinerea legăturii cu publicul prin intermediul Internetului și alte câteva concerte live, însă această provocare fără precedent pune la încercare nu doar rezistența artiștilor în situații critice, cât şi interesul publicului pentru evenimentele culturale. Probabil, tot calitatea actului cultural este cea care va mobiliza publicul şi va readuce acest domeniu indispensabil oricărei societăţi moderne în atenţia generală. Conţinutul cultural, deşi distribuit în mediul virtual, trebuie să se adapteze cererii diferitelor comunităţi culturale şi, totodată, să menţină standarde ridicate.
Turneul Stradivarius 2020 își propune să continue să conecteze povestea muzicii în interpretarea violonistului AlexandruTomescu și Vioara Stradivarius Elder Voicu și Bandoneon-ul muzicianului argentinian Omar Massa, cu publicul, iar fiecare spectacol să fie un sentiment de bine, de frumos, o poveste pe care vrem să o trăim indiferent de vremuri.
Propunem un program muzical “PIAZZOLLA 99” îmbinat cu muzica lui Bethoven, Enescu, Massennet, Bach, Haendel, Proumbescu, în grandoarea Catedralelor Catolice sau curțile acestora, transformate în adevărate săli de spectacol, care definesc timpul în cea mai frumoasă formă de expresie a emoției.
Vă așteptăm la spectacol!
Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național,Categoria Tezaur.
De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci,Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995),Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite
Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).
Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredinţată Vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.
Violonistul continuă să concerteze în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala
lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian).

Totodată, continuă să concerteze și să ducă sunetul Viorii Stradivarius Elder-Voicu și prestigiul școlii românești de muzică, dar și talentul unic pe care îl are, pe toate scenele mari ale lumii. O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok.
Anul 2020 este an aniversar și se sărbătoresc 99 ani de la nașterea lui Astor
Piazzolla.


OMAR MASSA – Artist Bandoneo
Omar Massa s-a născut în 1981 la Buenos Aires – Argentina. A început să înveţe pianul de la cinci ani, iar la şapte ani şi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost de asemenea discipol al Maestrului Alejandro Barletta.
Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, Arena 9 de Julio. Tot atunci a cântat cu soprana Virginia Tola şi Filarmonica din Buenos Aires şi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina.
Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia şi America, Lincoln Center (New York –USA), The National Concert Hall (Dublin – Irlanda) şi National Theatre La Castellana (Bogotá – Colombia). În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, Omar a abordat în concertele sale şi muzica barocă. Activitatea sa de creaţie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum Suite Patagonia şi Concertango din 2013.
Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la National Conservatory of Music, Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico.

VIOARA – STRADIVARIUS ELDER-VOICU


Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. Denumirea originală a viorii este “Antonius Stradivarius
Cremonensis Faciebat Anno 1702” şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F.Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna)
şi bineînţeles, a marelui violinist român Ion Voicu.
Când a intrat în posesia viorii, Alexandru TOMESCU a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toţi românii. El a demarat ulterior proiectul „Stradivarius
ElderVoicu: 2008 – 2012″, constând în mai multe turnee în ţară în colaborare cu alţi muzicieni.

În 2017, Alexandru TOMESCU a câştigat dreptul de a cânta la
Vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023

66 de sezoane – Proiecţie KineDok la Centrul UBB Reşiţa
Cultură vineri, 11 octombrie 2024, 20:49

66 de sezoane – Proiecţie KineDok la Centrul UBB Reşiţa

Pelicula „66 de sezoane” – o producţie Slovacia, Republica Cehă 2003 în regia lui Peter Kerekeş va fi proiectată sâmbătă,...

66 de sezoane – Proiecţie KineDok la Centrul UBB Reşiţa
Weekend cu oferte inedite la Teatrul de Vest
Cultură vineri, 11 octombrie 2024, 11:32

Weekend cu oferte inedite la Teatrul de Vest

Weekend cu oferte inedite la Teatrul de Vest, două spectacole invitate sunt oferite spectatorilor reșițeni:𝐕𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟏...

Weekend cu oferte inedite la Teatrul de Vest
Festivalul – 25 De Ore De Teatru Non – Stop continuă la Timișoara
Cultură miercuri, 9 octombrie 2024, 19:14

Festivalul – 25 De Ore De Teatru Non – Stop continuă la Timișoara

Un proiect inedit de teatru, continuă la Timișoara, în acest weekend- Festivalul – 25 De Ore De Teatru Non – Stop. ‘’Pentru al...

Festivalul – 25 De Ore De Teatru Non – Stop continuă la Timișoara
La 20 de ani de activitate, Centrul German „Alexander Tietz” din Reșița este gazda celei de-a 34-a ediţii a Decadei culturii germane în Banatul de Munte
Cultură luni, 7 octombrie 2024, 11:04

La 20 de ani de activitate, Centrul German „Alexander Tietz” din Reșița este gazda celei de-a 34-a ediţii a Decadei culturii germane în Banatul de Munte

Ziua a 9-a în cadrul Decadei – 9 octombrie 2024 Colegiul Național „C.D. Loga“ din Caransebeş de la ora 12.00: Program cultural prezentat...

La 20 de ani de activitate, Centrul German „Alexander Tietz” din Reșița este gazda celei de-a 34-a ediţii a Decadei culturii germane în Banatul de Munte
Cultură sâmbătă, 5 octombrie 2024, 20:00

Puţini, dar buni: Doar trei fanfare din Banat s-au întâlnit anul acesta la festivalul organizat la Steierdorf-Anina, dar spectacolul a fost peste măsura aşteptărilor

De la un an la altul numărul fanfarelor săteşti şi nu numai este în scădere din cauza lipsei de membri, cei mai mulţi luând calea...

Puţini, dar buni: Doar trei fanfare din Banat s-au întâlnit anul acesta la festivalul organizat la Steierdorf-Anina, dar spectacolul a fost peste măsura aşteptărilor
Cultură vineri, 4 octombrie 2024, 11:59

Episcopia Caransebeșului la ceas aniversar: trei decenii de slujire, misiune și lucrare (1994-2024)

În anul 2024, Episcopia Caransebeșului împlinește 30 de ani de la reînființarea ei. Cu acest prilej, sâmbătă, 5 octombrie, Eparhia Banatului...

Episcopia Caransebeșului la ceas aniversar: trei decenii de slujire, misiune și lucrare (1994-2024)
Cultură miercuri, 2 octombrie 2024, 22:45

Ziua Unităţii Germane, marcată festiv la Timişoara

Sărbătoarea naţională a Germaniei este sărbătorită anual pe 3 octombrie şi a fost adoptată cu 34 de ani în urmă după reunificarea...

Ziua Unităţii Germane, marcată festiv la Timişoara
Cultură miercuri, 2 octombrie 2024, 18:00

Zilele culturii maghiare în desfăşurare la Reşiţa

Zilele culturii maghiare se desfăşoară timp de aproape trei săptămâni de miercuri, 2 octombrie şi până în 26 octombrie la Reşiţa....

Zilele culturii maghiare în desfăşurare la Reşiţa