[FOTO] „Masa puterilor noastre” de Petre Barbu şi „Aici, acolo” de Mihai Ignat, în această seară la Teatrul National Radiofonic !
Luni, 7 iunie, de la ora 22:00 la ora 24:00, pe frecvenţele radioului reşiţean, Teatrul National Radiofonic prezintă: „Masa puterilor noastre” de Petre Barbu şi „Aici, acolo” de Mihai Ignat.
Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2021, 18:31 / actualizat: 8 iunie 2021, 8:08
De la ora 22:00 vom asculta „Masa puterilor noastre” de Petre Barbu
Adaptarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu.
În distribuție: Ioana Flora, Vasile Toma, Ana – Maria Bălescu, Marcello Cobzariu, Daniel Badale, Raluca Jugănaru, Alin Potop. Redactor: Crenguța Manea. Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.
Înregistrare din anul 2018.
Dramatizarea „Masa puterilor noastre”s-a numărat printre câștigătorii concursului COMEDIA ŢINE LA TINEri, proiect iniţiat de Teatrul de Comedie, promovează şi susţine tinerii regizori.
„(…) Cu vreo patru ani în urmă, am descoperit cu uluire și bucurie că sunt în stare să rezolv exercițiile cu „ridicarea la putere a unui număr natural” din manualul de matematică de clasa a V-a. Așa am scris piesa „Masa puterilor noastre”: cu gândul să răspund la aceste întrebări. Nu știu dacă am reușit să răspund convingător. Dar sunt convins că învățătura dobândită în școală m-a ajutat să ajung ceea ce sunt acum: un om,” afirmă scriitorul Petre Barbu, cel care semnează piesa.
De la ora 23:00 vom asculta „Aici, acolo” de Mihai Ignat.
Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Virgil Ogășanu, Ana-Ioana Macaria, Gavril Pătru, Andrei Huțuleac, Liviu Lucaci. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Înregistrare din anul 2018.
Mihai Ignat a fost, rând pe rând, jurnalist, secretar literar şi profesor de liceu până ce studiile de filologie finalizate cu un doctorat i-au deschis cariera universitară. În prezent este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov.
Mihai Ignat s-a lansat ca dramaturg cu un spectaculos premiu de debut la Radio BBC Londra cu piesa Crize sau Încă o poveste de dragoste, montată de BBC în 2004 ca urmare a nominalizării la International RadioPlaywriting Competition 2003 a BBC WorldService & British Council. Aceeaşi piesă a figurat şi pe lista nominalizărilor UNITER 2003 la categoria Cea mai bună piesă românească a anului. De altfel, piesa sa de debut a fost produsă cu regularitate (în 2005-2016) în ţară dar şi în Polonia, Canada sau Italia, de către mai multe teatre şi artişti independenţi, confirmând nu doar valoarea ei, ci impunând şi vocea unui dramaturg ataşat de dramele cotidianului.
Dramatizarea „Aici, acolo” este a doua piesă a dramaturgului Mihai Ignat produsă de Teatrul Naţional Radiofonic şi explorează universul vieţii de familie din perspectiva fracturii pe care o provoacă despărţirea: femeia pleacă la muncă în străinătate, familia se înstrăinează, copilul creşte cu un singur părinte.
Conflictul redă un caz-tip, o situaţie care a luat amploarea unui fenomen social la noi în ultimele două decenii. Şomajul, sărăcia, umilirea angajatului străin şi înstrăinarea sunt teme atinse în piesă şi oferă o imagine contextualizată a crizei cuplului şi familiei, omniprezentă în dramaturgia autorului. Piesa Aici, acolo, scrisă în tehnica canonului, reia cu mici variaţiuni laitmotive deja enunţate, prin care surprinde în repetiţiile livrate cu un ton constatativ-distanţat profunzimea suferinţei personajului principal, Melania. În jurul ei gravitează ceilalţi membri ai familiei, soţul, fiul şi tatăl. Această tehnică permite la nivel auditiv exploatarea sonoră a disfuncţionalităţii comunicării în familie, atât în cuplu, cât şi între părinţi şi copii. Dezvoltarea pe multiple voci a personajelor pune în valoare raportarea subiectivă la realitate a personajelor, nuanţat şi veridic interpretate acum de întreaga distribuţie.
Audiţie plăcută!