[FOTO] Jazz Meets Classic la Sala Radio – Concert in memoriam Richard Oschanitzky şi Nicolae Coman
Vineri, 15 noiembrie (ora 19:00), Orchestra Naţională Radio şi 4 solişti invitaţi: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet şi flaut, Sorin Romanescu – chitară şi electronice şi Iulian Nicolau – baterie, propun publicului bucureştean un repertoriu special reunit sub titlul Jazz Meets Classic.
Articol editat de Radio Resita, 14 noiembrie 2019, 19:55
Evenimentul este închinat memoriei compozitorilor români Richard Oschanitzky şi Nicolae Coman. Veţi asculta, în programul serii, câte o lucrare a celor omagiaţi: Richard Oschanitzky – Antifonii şi Nicolae Coman – Concert pentru pian şi orchestră, alături de Nicolas Simion – Hommage à Richard Oschanitzky şi Dan Dediu – Românologie-Cantemir.
Dirijorul german Peter Christian Feigel, invitat pentru prima oară la Sala Radio, se bucură de o carieră internaţională de invidiat: repertoriul său este extrem de vast – de la concerte simfonice şi operă, până la musical-uri, jazz, rock şi pop, şi cuprinde colaborări cu mari artişti ca soprana Anna Netrebko sau dirijorul Valery Gergiev (al cărui asistent a fost). Cariera sa cuprinde colaborări cu instituţii ca Opereta de Stat din Dresda, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra de Stat Brandenburg – Frankfurt, Orchestra Germană de Film Babelsberg ş.a.
Laureat al competiţiei de jazz pentru tineret din Germania, Peter Christian Feigel este invitat special la Sala Radio pentru a dirija un concert inedit, în care muzica clasică se întâlneşte cu jazz-ul.
Antiphonien (Antifonii) este o lucrare de jazz simfonic în 7 părţi, compuse fiind doar părţile I, III, V şi VII, în timp ce restul părţilor urmau să fie cântate/improvizate spontan de muzicienii formaţiei de jazz care interpretează. Titlul însuşi provine de la cântatul în dialog (alternanţă) a două ansambluri (orchestră şi formaţie de jazz). Lucrarea nu a fost cântată şi nici înregistrată de compozitor, dar ea reprezintă suma tuturor experienţelor muzicale pe care Richard Oschanitzky le-a asimilat în cariera sa, folosind toate mijloacele pe care le-a experimentat în calitate de compozitor.
Concertul pentru pian şi orchestră a fost compus de Nicolae Coman în 1959 şi revizuit în 1984, an în care a avut loc şi prima audiţie a lucrării. Este singura sa creaţie în domeniul concertant. Apreciat compozitor şi profesor al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Nicolae Coman s-a remarcat printr-o vastă creaţie ce are în prim plan muzica vocală şi pe cea camerală, el însuşi fiind un inspirat poet. S-a stins din viaţă în 2016 (la vârsta de 80 de ani).
Hommage à Richard Oschanitzky de Nicolas Simion este o lucrare compusă în 2005/2006, iar prima audiţie a avut loc în 2006, la Filarmonica Moldova din Iaşi, sub bagheta dirijorului Sabin Pautza. Este o suită în 7 părţi, în care părţile lente (inspirate din baladele şi bluesurile de jazz şi muzica de film) alternează cu cele rapide (muzica pe ritmuri aksak şi africane), peste care se adaugă improvizaţiile libere ale soliştilor.
Lucrarea Românologie preia câteva motive din muzica otomană a lui Dimitrie Cantemir şi o pune într-un cadru orchestral care, pe de o parte, păstrează parfumul oriental, iar pe de alta îi aduce o componentă modernă, la confluenţa cu improvizaţia jazzistică.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.