[FOTO] Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu -ediția de argint!
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) inițiat în 1991, este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România și al treilea din Europa, care adună laolaltă unii dintre cei mai proeminenți artiști naționali și internaționali, continuând astfel tradiția îmbinării culturii Europei centrale și estice cu cea a occidentului.
Articol editat de Radio Resita, 8 iunie 2018, 18:34
Festivalul a fost conceput ca un organism multifuncțional cu scopul de a construi, prin artele spectacolului, un spațiu creativ și un orizont antropologic într-o continuă expansiune. Ambiția organizatorilor a fost de a crea un festival complex, un festival independent, și de a descoperi noi tehnici de exprimare teatrală.
Începând cu ediția 2005, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a fost motorul obținerii statutului de Capitală Culturală Europeană pentru orașul Sibiu și a cunoscut o dezvoltare fără precedent, ajungând la 350 de evenimente pe parcursul a 11 zile de festival, provenite din 70 de țări ale lumii și prezentate în 66 spații de joc din Sibiu și din împrejurimi, cu o medie de 35 000 de spectatori pe zi.
Astazi, 8 iunie începe cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României – Centenar. FITS, unul dintre cele mai importante maratonuri teatrale din lume, se desfăşoară în perioada 8 – 17 iunie 2018.
Ediția aniversară de 25 de ani a FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu) își propune să continue tradiția unei oferte culturale variate și de calitate. Timp de zece zile orașul se transformă într-o scenă uriașă pentru cei 3300 de artiști invitați din întreaga lume, care prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan și operă atât în spațiile Outdoor cât și în sălile convenționale de spectacol. De asemenea, programul cuprinde ateliere și masterclass-uri susținute de personalități de prim rang din domeniul artelor, spectacole lectură, care cuprind texte scrise de noile generații de dramaturgi, conferințe speciale ce îi aduc în fața publicului pe unii dintre cei mai importanți invitați ai ediției, expoziții și instalații, lansări de carte și proiecții de filme. Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, festival de sine stătător în cadrul FITS, aduce împreună studenți și masteranzi de la cele mai cunoscute universități de profil, care își prezintă spectacolele în perioada 8-17 iunie 2018.
Isabelle Huppert, distinsă la această ediţie de festival cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, vine pentru prima oară la Sibiu şi va susţine spectacolul-lectură „Amantul” la Filarmonica de Stat Thalia, duminică, 17 iunie. De la publicare, în 1984, romanul lui Marguerite Duras s-a vândut în mii de exemplare, fiind apreciat de public şi câştigând un premiu Goncourt. „Amantul” e un roman ce reflectă experienţa unei vieţi întregi într-o formă simplă şi emoţionantă. În cazul autoarei, viaţa şi scriitura se învârt una în jurul celeilalte, ambele bântuite de tinereţea sa, petrecută în Indochina.
Printre evenimente – spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan – în această ediţie sunt programate mai multe producţii din sezonul românesc. Florin Piersic Jr. şi Marcel Iureş prezintă, în cadrul festivalului, producţia Teatrului ACT, „Stage Dogs”. Teatrul de Comedie aduce la Sibiu spectacolul „Fierarii”, în regia lui Horaţiu Mălăele. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Valentin Teodosiu. Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ana Ciontea, Şerban Pavlu, Florentina Ţilea şi Richard Bovnoczki vin la FITS cu spectacolul Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, „Regele moare”.
Secţiunea de dans contemporan, una dintre cele mai aşteptate an de an în festival, propune de această dată spectacole din Israel, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania sau Japonia. Kibbutz Contemporary Dance Company revine la Sibiu cu spectacolul „Laptele mamei”, în coregrafia lui Rami Be`er. Cântecul de dragoste pentru părinţi este creat de directorul artistic al companiei care analizează, prin dans, iubirea părinţilor săi – supravieţuitori ai Holocaustului – şi moştenirea culturală pe care i-au transmis-o. „Căzând învăţ să zbor” este un one-man show realizat de dansatorul şi coregraful japonez Ryu Suzuki. El este câştigătorul premiului FITS din cadrul Yokohama Dance Collection 2017. Un eveniment special în cadrul FITS 2018 este cine-concertul „Femeia în lună”, proiecţie de film mut şi sound-design live, cu Irina Margareta Nistor şi CelloFun. CelloFun este o formulă electro-acustică născută la Cluj-Napoca, în decembrie 2016, ca ansamblu creat special pentru „silent movies rescoring” (re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute), care face apel la o mixtură de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live.
O secţiune aparte a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este cea a concertelor şi evenimentelor muzicale din bisericile evanghelice fortificate ale Transilvaniei. Misterele Lisabonei poposesc în satele săseşti prin Cristiano de Sousa, unul dintre „fiii” muzicii Fado. Familia sa a fost mulţi ani conectată cu muzica din Lisabona, şi a generat în el o relaţie apropiată cu muzica fado. Un concert de orgă de excepţie este şi cel susţinut de Jürg Leutert.
Festivalul Internațional de Teatru își propune să promoveze teatrul românesc și internațional de cea mai bună calitate, prin prezentarea la Sibiu a celor mai reprezentative spectacole ale momentului.
(A.B.B.)
Sursa:Adevarul