[FOTO-AUDIO] Pemii din Gărâna şi-au sărbătorit tradiţional Kirwai-ul
[UPDATE] Localitatea montană Gărâna a găzduit sâmbătă, 15 octombrie tradiţionala sărbătoare de Kirwai, au informat organizatorii principali ai evenimentului, soţii Camelia şi Lucian Duca, alături de primăria comunei Brebu Nou şi etnicii germani din satul de odinioară, trăitori în Germania, astăzi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 octombrie 2022, 18:08 / actualizat: 18 octombrie 2022, 21:39
Evenimentul a debutat cu pregătirea pomului de Kirwai, în curtea casei cu nr. 75, aflată în proprietatea lui Helmuth Kierer, care, împreună cu femeile din sat, s-a şi ocupat de împodobirea acestuia. Apoi, alaiul format din săteni şi invitaţi, dar şi grupele de dansuri populare germane din Timişoara, Deta, Steierdorf/ Anina şi Reşiţa şi fanfarele din Timişoara şi Steierdorf, a pornit în ritm de marş spre centrul localităţii, la biserica romano-catolică cu hramul Sfintei Teresia de Avilla. Slujba religioasă a fost co-celebrată de ES Iosif – Episcop diecezan de Timişoara şi parohul de Reşiţa, Veniamin Pălie, arhidiaconul Banatului montan.
Cu acest prilej a fost marcată şi ziua de mulţumire pentru darurile toamnei, sfinţite de preoţii celebranţi. După Sfânta Liturghie, în asistenţa publicului, tinerii satului au înălţat pomul de Kirwai, iar ansamblurile de dansuri prezente au susţinut un bogat program artistic în centrul localităţii, eveniment vizitat de zeci de turişti veniţi din toate colţurile Banatului dar nu numai. Etnicii germani sau pemii cum sunt cunoscuţi în zonă şi-au primit invitaţii la masă, servindu-le bucate tradiţionale, specifice localităţilor montane de la poale de Semenic.
Cum a fost odinioară şi cum este sărbătorit astăzi Kirwai-ul, ne-a mărturisit Barbara Richer:
Ziua s-a încheiat cu tradiţionalul bal de Kirwait, organizat în căminul cultural din Gărâna.
***
Sărbătoarea tradițională de Kirwai (Kirchweih) aflată sub tutela Sfintei Terezia de Avila, Biserica romano-catolică din Gărâna, judeţul Caraș-Severin, a fost construită în anul 1879 de germanii colonizaţi aici în secolul al XVIII-lea din pădurile Boemiei. Repatriați în număr mare după 1989, pemii – cum se numeşte grupul etnic al germanilor așezaţi în Munţii Semenic, revin în fiecare an la poale de munte pentru sărbătoarea bisericii din sat.
Manifestarea se va desfăşura după următorul program:
10:15 – Intermezzo muzical cu fanfarele Bergwerkskapelle din Steierdorf si Banater Musikanten din Timisoara – la locul de plecare (casa cu nr.75).
10:45 – Parada pomului de Kirchweih
11:00 – Sfântă liturghie de hram celebrată de E.S Iosif Csaba Pal, episcop diecezan de Timisoara
12:00 – Rugăciune la Monumentul Deportatilor cu E.S. Iosif Csaba Pal, episcop diecezan de Timisoara
12:15 – Ceremonia ridicării si binecuvântării pomului de Kirchweih
13:30 – Program de dansuri populare germane susținut de formații ale Forumului Democratic al Germanilor din Deta, Timișoara si Resita şi recital de muzică de promenadă al fanfarelor prezente.
18:30 – Balul de Kirchweih la Căminul Cultural cu formatia Banater Musikanten din Timisoara si DJ Gery
Evenimentul este organizat de: Societatea pentru Cultură METARSIS cu sprijin financiar al Consiliului Judetean Caras-Severin, în colaborare cu: Comuna Brebu Nou, Biserica romano-catolică Sf. Tereza de Avila Gărâna, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii” Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan, Ocolul Silvic Văliug şi alte societăţi private din regiune.