[FOTO] Dan D. Farcaș s-a reîntors la „Reșița pierdută ” cu „Enigma lumilor paralele”
Articol editat de Radio Resita, 5 octombrie 2017, 21:29
Joi, 5 octombrie reşiţeanul devenit matematician,scriitor şi academician, Dan D. Farcaş a împărţit cu generozitate din propria experienţă de viaţă şi scriitoricească cu un public nu prea numeros, dar select.
Iniţiatorul manifestării şi totodată director al Casei de Cultură, Marian Apostol, a mulţumit scriitorului şi celor prezenţi, precizând că manifestarea „Reşiţa în 10 dimensiuni” a pregătit şi pentru zilele următoare momente deosebite pentru reşiţeni.
Eu mă simt legat de Casa de Cultură din Reşiţa din 1955 când s-a inaugurat
Criticul literar Gheorghe Jurma şi-a selectat, cu umorul specific, pledoaria pentru onorabilul invitat, Dan D. Farcaş, făcând şi un apel la memorie, atunci când a creionat activitatea editurii Timpul, cea care a publicat primele cărţi ale scriitorului reşiţean născut într-o zi de 1 aprilie în ” Reşiţa pierdută „, una dintre cărțile sale,dar regăsită de autor de câte ori are ocazia cu aceeaşi dragoste .
“În primul rând mulţumesc pentru invitaţie, pentru includerea în această manifestare de suflet pentru mine. Eu mă simt legat de Casa de Cultură din Reşiţa din 1955 când s-a inaugurat, când am început eu să vin la diverse activităţi culturale, aşa că ori de câte ori am ocazia să revin o fac cu mare plăcere. Mulţumesc participanţilor şi domnului Marian Apostol care a organizat manifestarea şi care depune o activitate eroică de menţinere a culturii şi pe această linie sindicală şi am admiraţie faţă de dânsul pentru că se străduieşte să asimileze fenomenul cultural şi spiritual, făcând referire şi la acel pelerinaj pe care l-a făcut şi cred că această carte o să îi mai deschidă câteva ferestre.Mulţumesc, evident, lui Gheorghe Jurma pentru cei 40 de ani de când ne cunoaştem şi ne stimăm reciproc.Cartea mea”Enigma lumilor paralele” este ultima pe care am scris-o, dar la foarte mică distanţă de o altă carte ce o să apară după aceasta.În toamna anului trecut mi-a apărut în Anglia o carte care se numeşte OZN-uri deasupra României şi care a fost scrisă direct în limba engleză.Fenomenele paranormale ţin de cultura fiecărei persoane, fiindcă o persoană creşte într-o anumită cultură şi când percepe ceva, percepe prin filtrul acelei culturi.În această carte eu scriind, mi-am reamintit o poveste antică:
La Regele Solomon vin doi împricinaţi să le facă dreptate. Unul povesteşte cum s-a întâmplat şi Solomon îi spune :Tu ai dreptate.
Celuilalt, deşi spunea exact invers, Solomon îi spune: Şi tu ai dreptate.
Atunci nevasta lui Solomon, care asistase la scenă, intervine:
Cum poţi să spui că şi unul şi celălalt are dreptate când se contrazic.
Regele Solomon îi spune :Şi tu ai dreptate ! ” , şi-a încheiat Dan Farcaş expozeul despre carte şi cărţile sale.
Dreptatea există dacă o căutam, iar teritoriul unde o găsim cu şi în siguranţă este cel cultural, în momentul de faţă în cadrul manifestărilor „Reşiţa în 10 dimensiuni”,fiindcă „Adevărata dragoste e cea dăruită, nu cea primită”.
Dăruiţi-vă timp pentru a o găsi !
Anca Bica Bălălău
Programul manifestărilor continuă cu:
Vineri, 06.10.2017ora 17. Reșița pe Film: Documentar anii 1970-1980 realizat de Muzeul cineastului Reșița. Intrare liberă.
ora 19: Teatru: Azilul amanților, Teatrul evreiesc de stat. Regia: Dan Tudor. Distribuție:Gordon: Mihai Ciucă,Harriet: Viorica Bantaș,Alec: Cornel Ciupercescu,Anne: Geni Brenda,Richard: Nicolae Botezatu,Magda: Roxana Guttman,Mildred: Cristina Cîrcei
Spectacolul ne spune povestea lui Harriet, care joacă pe degete doi bărbați, până când entorsa suferită de unul dintre ei riscă să-i dea peste cap delicata echilibristică. O mulțime de complicații care te scot din minți. ”A fost un an tare greu pentru femeile întreținute“, spune Harriet. Spectacolul este o comedie turbulentă despre o femeie cu doi amanţi căsătoriţi şi despre aiuritoarele tribulații ale unui triunghi amoros ilicit, cu tendințe pentagonale. Atenție: în caz de râs, adresați-vă medicului sau farmacistului!
Sâmbătă, 07.10.2017
ora 11: Simpozion pe teme de sănătate – Tema: Dizlipidemiile – cauze, efecte, soluții.
Organizator: Asociația diabeticilor din Reșița. Prezintă: Dr. Diana Mușat; Dr. Caius Diaconescu; Dr. Alexandru Mihai.
ora 13. Masă rotundă cu mebrii cenaclului ,,Semenicul”. Tema: Evoluția conceptului de libertate de-a lungul Istoriei.
Dumnică, 08.10.2017
ora 18. Spectacol de magie și iluzionism, cu magicianul Lorenzo Cristian. (Spectacol pentru părinți si copii)
ora 19. Teatru: Angel: Teatrul de Vest Reșița – spectacolul are loc in Sala Teatrului de Vest de la Cultural.
„Angel” prezintă povestea unei tinere fete aflate în pragul unui moment fericit, este ziua nunții cu băiatul pe care îl iubește. ÎnsĂ, o întâmplare dramatică o face pe Angel să fie blocată pentru un timp în baie, sau să se blocheze singură, asta rămâne de văzut. Momentul îi prilejuieste lui Angel timp pentru a se confrunta cu fantomele trecutului, cu Dumnezeu(!) sau cu sine însăși… Din distribuție fac parte actorii: Andrada Samoilă, Roxana Olșanschi, Ana-Maria Cizler, Mihaela Teodora Winter, Marius Tudor, Răzvan Ciocoi.
Luni, 09.10.2017
ora 17. Dezvelirea oficială a bustului lui Iulian Vitalis Cojocariu.
ora 18. Lansare de carte: Dumitru Cristănuș – Poezii.
ora 19. Acordarea titlurilor de Senior al Culturii pentru scriitorii: Olga Neagu, Constantin Rupa, Anton Georgescu.
Marți, 10.10.2017
ora 16. Lansare carte: Întâlniri remarcabile, de Titus Crisciu.
ora 18. Spectacol de muzică folk și poezie, realizat cu ocazia acordării premiilor pentru câștigatorii Concursului Național de Poezie ,,Ion Chichere”, ediția nr II. Vor interpreta cantautorii; Dinu Olărașu, Cristian Buică, Dan Vana, Marcel Boța (cobză), și actorii Marian Stan, Eugen Drăghin.
Intrare liberă.
Miercuri, 11.10.2017
Ora 13. Simpzion: Dialog despre trup si suflet.
Prezintă:
– Prof. Mihai Șerbu
– Prof. Mircea Marila
– Marian Apostol, va face o prezentare a pelerinajului pe care l-a facut in acest an pe Camino Frances, până la Santiago de Compostela. Prezentarea va fi dublată și de un montaj foto, cu imagini de pe traseu.
ora 19. Teatru: Vreau să fiu actriță, de Robert Mauro.
Un spectacol cu muzică live, în interpretarea artistei Anca Sigărtău, dedicat maestrului Liviu Ciulei.
Casa de Cultură pune la dispoziția dumneavoastră întreg balconul pentru abonamente de grup, minimum 5 persoane, la prețul de 50 lei pentru tot pachetul de spectacole prezentat mai sus!
Locurile obținute pe abonament rămân valabile și pentru spectacolele cu intrare gratuită- folclor, dansuri de societate, muzică folk, poezie.
Radio România Reșița este partener media al manifestării „Reşiţa în 10 dimensiuni”