[FOTO] Campania 100 de cărţi pentru România se închide la Vaslui
În perioada 1 noiembrie – 1 decembrie, de la momentul împlinirii a 90 de ani de la prima emisie a radioului public şi până la momentul sărbătoririi de către toţi românii a Centenarului Marii Uniri, Radio România Cultural a derulat campania 100 de cărţi pentru România.
Articol editat de Radio Resita, 5 decembrie 2018, 14:56
Scopul campaniei a fost acela de a trimite unei şcoli cu o bibliotecă mai puţin dotată, sau fără bibliotecă, 100 de cărţi noi, în majoritate despre România sau scrise de autori români.
Zeci de elevi şi profesori din toate colţurile ţării şi-au înscris şcoala, trimiţând redacţiei mesaje despre ţara noastră. Iată câteva dintre acestea:
„… din ce în ce mai des, ochii cercetează cotoarele cărţilor de pe rafturi, titlurile stârnesc curiozitatea şi cărţile, cele mai multe vechi şi neatrăgătoare, sunt „adoptate” spre a înnoi şi înfrumuseţa un suflet de copil! Zâmbesc (de fiecare dată!) în spatele uşii ce se închide în urma unui copil ce a împrumutat o carte! Ştiu că cele mai multe se întorc nerăsfoite sau lecturate prea puţin, dar chiar şi aşa măcar a început a se forma un obicei la acel copil. Pe cât de optimistă şi idilică e viziunea mea, pe atât de dureroasă e realitatea de a le împrumuta copiilor acasă, de asemenea, şi mult praf, mucegai şi mirosuri ce nu au nicio legătură cu parfumul tuşului paginilor proaspăt tipărite…” – Alina Carnaru, bibliotecar.
„Bunicul meu a fost soldat în ambele războaie mondiale. Dlui şi alţi supravieţuitori vrednici din Chintinici au decis, după întoarcerea din Primul Război Mondial, în urmă cu 90 ani, să întemeieze o şcoală primară pentru copii. Comunitatea a plănuit, a donat, a contribuit, a construit, fiecare după posibilităţi. Eu sunt mândră să fi fost eleva a acestei şcoli! Azi sunt medic de succes în Cluj-Napoca” – Nicoleta van Gelder, medic.
„Băieţii mei, precum şi alţi elevi din şcoală, îşi petrec timpul în spaţiul destinat bibliotecii. Bibliotecara este un om minunat, dar, din păcate, bibliografia disponibilă pentru elevi este cu multe zeci de ani depăşită şi, de asemenea, foarte prăfuită, la fel ca spaţiul în care se află. Aşa că, am început demersurile pentru a transforma locul într-unul luminos şi prietenos cu elevii, beneficiarii lui…” – Erna Samoilă.
În urma tragerii la sorţi, câştigătoare este Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Hoceni, judeţul Vaslui, înscrisă de o fostă elevă:
„Pentru mine tot mai frumoasă era România de când eram copil. Mi-aş fi dorit ca atunci să fi avut mai mult acces la documentare, cărţi, surse de informare. Mi-a plăcut (încă îmi place) să ştiu/citesc despre cât mai multe lucruri. Simt că timpul în care nu am avut şansa asta e un timp pierdut, însă cred ca tocmai aceste lipsuri m-au făcut să văd cât de frumoasă era România: dealurile, pădurea, şesul, pârâul, cireada din serile de vară, aerul curat, simplitatea, puritatea şi naturaleţea mâncării gătite de bunica”, spune Dana-Alina Popa.
Cărţile vor ajunge în scurt timp la destinatar. Campania a fost organizată de Radio România Cultural cu sprijinul editurilor Humanitas, Litera şi Polirom.