Radio România, prima manifestare prilejuită de Centenarul Marii Uniri
Articol editat de Radio Resita, 26 noiembrie 2017, 16:44 / actualizat: 27 noiembrie 2017, 9:53
De astăzi până pe 1 Decembrie 2018 se vor organiza la nivelul întregii țări o serie de manifestări, iar acest concert deschide în mod spectaculos acest Centenar
Despre acest eveniment, managerul Radio România Muzical, Liliana Staicu,ne-a mărturisit:
„Concertul pe care Radio România îl va transmite pe toate frecvențele sale, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena Satelor, Radio România Internaţional, precum şi posturile regionale din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Reşiţa, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova şi Chişinău, poate fi ascultat programul de muzică clasică propus de Orchestra Română de Tinereţ condusă de unul dintre cei mai apreciaţi dirijori români ai momentului, cu o carieră de top la nivel internaţional: Cristian Măcelaru. Soliştii evenimentului sunt nume de rezonanţă: Adela Zaharia – soprana care a câştigat în 2017 Concursul Operalia organizat de Placido Domingo, tenorul Ştefan Pop, câştigător al aceleiaşi prestigioase competiţii în 2010, violonistul Ştefan Tarara, distins cu premiul I la Concursul George Enescu din 2014. Alături de aceştia sunt prezenţi muzicieni străini cu o prestigioasă activitate la nivel internaţional: soprana Kristine Opolaiş tenorul Marcelo Alvarez şi violoniştii Julian Rachlin şi Michael Barenboim. va avea loc la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București și este organizat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale este cu adevărat un eveniment prin care se marchează deschiderea seriei de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Așadar, de duminică 26 noiembrie 2017 și până pe 1 Decembrie 2018 se vor organiza la nivelul întregii țări o serie de manifestări, iar acest concert deschide în mod spectaculos acest Centenar, pentru că avem parte de o prezență artistică deosebită. Orchestra Română de Tineret sub bagheta celebrului dirijor de origine română Cristian Măcelaru care în prezent este un nume foarte cunoscut pe marile scene ale lumii și o serie de soliști, cântăreți de renume mondial, Kristine Opolais sau Marcelo Alvarez care cântă frecvent la Opera Metropolitan din New-York, sau violoniștii Julian Rachlin, Michael Barenboim, dar și o serie de artiști români, soprana Adela Zaharia sau tenorul Ștefan Pop câștigători ai Concursului Operalia patronat de Placido Domingo, alături de violonistul Ștefan Tarara care a câștigat cu câțiva ani în urmă Concursul Internațional George Enescu . Așadar o seară care se anunță foarte frumoasă, cu lucrări ce vor include cele două Rapsodii ale lui George Enescu sau Balada de Ciprian Porumbescu și de asemenea un Vals de Evgheni Doga alături de multe arii celebre din opere de Puccini, Verdi și Donizeti.”
Concertul va fi comentat la Radio România de Anca Ioana Andriescu, realizator Radio România Muzical. În preambulul acestei transmisiuni directe, Radio România Cultural şi Radio România Muzical transmit de la ora 19:00 emisiunea România în Anul Centenar, realizată de Dan Manolache, cu intervenţii în direct de la Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti. Care au fost momentele cheie premergătoare Marii Uniri, cum se văd astăzi, care au fost personajele principale şi cum se interpretează azi acţiunile lor din trecut sunt câteva dintre subiectele abordate în emisiune. Invitaţi vor fi specialişti în istoria acestei perioade. Se vor aduce în discuţie şi câteva dintre viitoarele repere ale programului de celebrare a Unirii din 1918, cu reprezentanţi autorizaţi ai Academiei Române, Reţelei Muzeelor şi Comisiei Centenar.
Concertul dedicat debutului manifestărilor prilejuite de Centenarul Marii Unirii poate fi de asemenea ascultat pe stream-urile live ale posturilor corporaţiei publice de radio.
Rămâneți pe frecvențele Radio România Reșița pentru a vă bucura de Concertul dedicat debutului manifestărilor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, susținut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Măcelaru.
Cristian Măcelaru s-a născut pe 15 martie 1980. Este absolvent de Master pentru Vioară la Huston. Dirijează din anul 1998. Plecat în SUA cu o bursă de 2 luni, la o școală de vară, Cristian Măcelaru a devenit, la 19 ani, cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami și de-a lungul timpului, a colaborat cu mai multe filarmonici de prestigiu de peste Ocean, cum ar fi cele din Houston, din Dallas, din Chicago și, desigur, din Philadelphia, unde a fost asistent al directorului muzical Yannick Nézet-Séguin şi al dirijorului-şef Charles Dutoit. Cristian Măcelaru a fost numit ”conductor in residence” la Filarmonica din Philadelphia, oraș unde locuiește de mai mulți ani, alături de familia sa.
Anca Bica Bălălău