Festivalul Internaţional Grand Prix Nova, la start
În perioada 2-7 iunie, în Bucureşti, Radio România organizează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovaţiei în creaţia radiofonică. Astăzi, în foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc conferinţa de presă şi deschiderea oficială a festivalului.
Articol editat de Alin Datcu, 3 iunie 2019, 21:45
Cu acest prilej, Preşedintele Director General al Radio România, Georgică Severin, a declarat: „Într-o lume hipertehnologizată, în care oamenii primesc din ce în ce mai multă informaţie procesată, teatrul radiofonic lasă liberă imaginaţia ascultătorului, fie că foloseşte formulele de expresie consacrate, fie experienţele sonore inovatoare. Dacă ne gândim ce impact puternic continuă să aibă radioul asupra vieţii oamenilor, misiunea pe care şi-a asumat-o Radio România, aceea de educator, de promotor al culturii, nu este deloc simplă. Este o sarcină dificilă, responsabilă, sensibilă, dar în acelaşi timp o datorie de onoare pe care Radio România şi-a asumat-o. Şi faptul ca reuşim să strângem în jurul posturilor noastre de radio peste 4 milioane de ascultători zilnic, arată că am reuşit să ne îndeplinim misiunea publică”.
Preşedintele juriului, Mathias Calmeyer, Şeful Departamentului Radio Drama al Radioului Public din Norvegia ne-a spus: „Chiar dacă, pentru unii, poate părea prăfuit, faptul că an de an apar producţii noi, din ce în ce mai bune şi mai adaptate noilor tehnologii, mă face să fiu încrezător în viitorul teatrului radiofonic”.
Atilla Vizauer, Redactorul şef al Redacţiei Teatru Naţional Radiofonic din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune a prezentat cea de-a VII-a ediţie a festivalului Grand Prix Nova şi a făcut un anunţ în premieră: „Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, oferind distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent: cea mai bună actriţă, cel mai bun actor şi premiul pentru debut. Începând cu acest an, premiul pentru debut va purta numele Premiul Ilinca Tomoroveanu, în semn de omagiu adus marii actriţe”.
Producţiile radiofonice în concurs şi textele în limba engleză ale acestora (în format pdf) pot fi accesate în perioada festivalului pe www.eteatru.ro.
În acest an, evenimentul este găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti. Audiţiile producţiilor în concurs se vor desfăşura în perioada 2-6 iunie, începând cu ora 9:00, la Sala Mică a Teatrului Naţional din Bucureşti. 41 de producţii de teatru radiofonic, din 19 ţări, au fost selectate pentru a concura la una dintre cele trei secţiuni de concurs: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) şi binaural (audiţia 3D în căşti). Limba oficială a festivalului este engleza.
Competiţia va fi jurizată de importanţi specialişti din domeniu. Preşedintele juriului este Mathias Calmeyer, actor norvegian, autorul şi regizorul mai multor spectacole de teatru şi operă, seriale tv şi filme de scurt-metraj şi director al nrkRadioteatret. Alături de el, sunt: Jasna Mesarić (regizor artistic la departamentul de teatru al Radioteleviziunii Croate), Alexandre Plank (dramaturg francez, traducător, compozitor, realizator de producţii radiofonice), Akim Mogaji (producător, regizor şi formator în domeniul creaţiilor audio-vizuale, de artă şi documentare) şi Ilinca Stihi (regizor cu un palmares impresionant de premii internaţionale, recunoscută pentru stilul experimental în care îşi construieşte spectacolele, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova şi membră a numeroase jurii ale festivalurilor de profil).
Gala de premiere va fi găzduită de spaţiul elegant al Foaierului Tapiseriei (la etajul Sălii Mari), vineri, 7 iunie, de la ora 16:00.
Festivalul Grand Prix Nova îşi asumă rolul de mediu al comunicării şi al schimbului de idei creative. De aceea, atelierele sunt o tradiţie în cadrul evenimentului. Workshopurile acestei ediţii sunt concepute sub forma unor întâlniri informale, în limba engleză, cu membrii juriului, pe firul unei teme actuale: Reality and fiction / New technologies challenge the aesthetics of the audio dramas. Atelierele se desfăşoară zilnic, până în 6 iunie, începând cu ora 20:00, la Grădina Eden – Calea Victoriei nr.107, cu acces liber.
Programul festivalului, pe www.grandprixnova.ro sau pe pagina de facebook: @gpnromania.