Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Peste festivalul internaţional de folclor „Hercules” a căzut aseară cortina

 

[FOTO] Peste festivalul internaţional de folclor „Hercules” a căzut aseară cortina

Articol editat de Mirabela Afronie, 12 iulie 2014, 08:00 / actualizat: 12 iulie 2014, 14:15

 

hercules (9)

Sâmbătă, 12 iulie 2014, ora 08.00

Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de gală, în faţa unui public numeros, care a umplut şi de această dată tribunele Grădinii de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane. Vremea a fost şi ea una „de gală”, ploaia ocolind staţiunea, chiar dacă norii au plutit deasupra Văii Cernei!

„Ultimul bal” a fost deschis de dansatorii şi soliştii Ansamblului „Iedera” din Oţelu Roşu, cu o suită de dansuri şi cântece de pe Valea Bistrei. A urmat festivitatea de premiere în care prof. Gheorghe Ţunea – directorul festivalului i-a răsplătit cu diplome şi premii pe cei care au contribuit la buna desfăşurare a întregii manifestări din acest an. Spectacolul folcloric a continuat cu programul Ansamblului comunităţii româneşti din Majdanpek (Serbia), care a cuprins dansuri tradiţionale din fosta Iugoslavie, cu precădere din estul Serbiei, din oraşul Majdanpek – un oraş multicultural şi multietnic, unde convieţuiesc 21 de etnii, între care şi cea românească! Studenţii Ansamblului „Mirche Acev” din Skopje (FYR Macedonia) au impresionat şi în această seară cu dansurile prezentate, precum şi o suită de orchestră. De aprecierile publicului s-au bucurat şi „dascălii” Ansamblului „Datina Cărăşană” al Sindicatelor Învăţământului Preuniversitar din judeţul Caraş-Severin, iar „gala” a fost încheiată, ca de obicei, de Ansamblul „Semenicul” al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, care a încântat publicul prin progamul variaţ cu dansuri care au reprezentat mai multe zone ale ţării!

Ediţia din acest an a Festivalului internaţional de folclor HERCULES a fost o reuşită pe toate planurile, mai ales cel artistic, pe parcursul celor cinci seri urcând pe scenă formaţii artistice din 11 ţări de pe 3 continente : SUA, Mexic, India, Taiwan, Georgia, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, FYR Macedonia, Serbia şi, desigur, România. Programul prezentat de fiecare ansamblu a fost de înaltă ţinută artistică, iar publicul a fost de asemenea „la înălţime”, fiind prezent în număr foarte mare în fiecare seară, fiind „reprezentate” în tribune toate zonele folclorice din ţară! Pentru ediţia viitoare – care va fi jubiliară – organizatorii pregătesc o serie de surprize, prin diversificarea manifestărilor cuprinse în cadrul programului!

Vineri, 11 iulie 2014, ora 10.30

Festivalul internaţional de folclor HERCULES a continuat aseară în staţiunea Băile Herculane, vremea fiind şi ea încântată de evoluţia formaţiilor artistice participante, astfel că ploaia nu şi-a mai făcut simţită prezenţa, codul galben de vijelii fiind înlocuit cu „codul roşu” de… aplauze ale spectatorilor, care şi în ce-a de-a patra seară de spectacol au ocupat toate locurile din tribunele Grădinii de Vară din Parcul Vicol!

„Balul” a fost deschis de Fanfara de copii din Bănia, cu trei piese de pe Valea Almăjului, demonstrând că viitorul acestei prestigioase fanfare almăjene este pe mîini sigure – la propriu li la figurat! Din îndepărtata Indie au venit la festival membrii Ansamblului „Panghat Peforming Arts” din oraşul Ahmedabad, în care s-a născut „părintele Indiei”- Mahatma Gandhi! Grupul indian a prezentat un frumos program de cântece şi dansuri tradiţionale regiunii Gujarat, mult apreciate de publicul spectator! Studenţii Ansamblului „Mirche Acev” din Skopje (FYR Macedonia) şi-au demonstrat calităţile de dansatori, dar şi de instrumentişti, venind direct de la festivalul studenţesc din capitala statului macedonean. Au urmat dansatorii Ansamblului din Majdanpek, care au adus pe scenă dansuri din fosta Iugoslavie, dar şi din estul Serbiei, din Valea Timocului.

Programul a continuat cu jocul şi cântecul popular de pe Valea Timişului în prezentarea Ansamblului „Armenişana”, pentru ca, apoi, să urce pe scena festivalului Ansamblul „Rromales” din Greoni, cu dansuri tradiţionale ţigăneşti, care s-au bucurat de succes în rândul spectatorilor. Din pusta timişeană a participat la festival Ansamblul „Pusta Banatului” din Timişoara, iar seara a fost încheiată de dansatorii de la „Hora Caraşului” din Oraviţa, o prezenţă constantă şi apreciată la festivalul de pe Valea Cernei.

Între spectatorii prezenţi în tribunele Teatrului de Vară se află, în aceste seri, Excelenţa Sa Vesna Kolinovici – consului general al Republicii Serbia la Timişoara, care a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa : „Sunt pentru prima dată la Herculane, este extraordinar, este foarte divers şi e plin de tinereţe! Este foarte mult public şi toată lumea reacţionează aşa cum trebuie!”. Festivalul se va încheia în această seară, de la ora 19.00, cu spectacolul de gală, la care îşi vor da consursul ansamblurile din Macedonia, Serbia, ansamblurile „Iedera” din Oţelu-Roşu, „Datina” şi „Semenicul” – ambele din Reşiţa.

Joi, 10 iulie 2014, ora 09.30

Ploaia nu a lipsit din cea de-a treia zi a Festivalului internaţional de folclor HERCULES, însă până la ora începerii manifestărilor norii „s-au mai răzbunat” şi au permis spectatorilor să umple tribuinele Grădinii de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane, astfel că la „apelul” pezentatorului Dan Liuţ au răspuns „prezent” toate zonele etnofolclorice ale ţării! Spectacolul a fost deschis de soliştii vocali şi dansatorii Ansamblului „Bârzava” al Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa, cu o suită de jocuri şi cântece din Banatul de Munte. „Yankeii” de la „Clog America” au cules din nou aprecierile şi aplauzele celor prezenţi în tribune prin programul prezentat, din care nu au lipsit „rock n roll”-ul şi „charleston”-ul! Pentru prima dată la această ediţie a festivalului au venit… turcii din Zonguldak de la Ansamblul „Hasad Genclik ve Spor Kulubu”, care au adus pe scenă muzica orientală şi dansurile din diferite zone ale Turciei, cu un program elegant şi de ţinută artistică, dar şi al costumelor specifice! De simpatia şi aplauzele publicului s-au bucurat şi copiii Ansamblului „Gorgany” din Lvov (Ucraina), cu dansuri tradiţionale huţule şi boike din zona oraşului de origine şi din Bucovina.

Ca de obicei, cântecul şi dansurile moldoveneşti au impresionat spectatorii, la această ediţie a festivalului fiind prezente ansamblurile „Lozioara” şi „Cavalerii Armoniei” din Crâuleni (Republica Moldova), dar şi din dreapta Prutului – Ansamblul „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Onoarea dea încheia cea de-a treia seară de spectacol a revenit „Florilor Semenicului” de la Bolvaşniţa, care au demonstrat că dansul şi cântecul sunt „fala Banatului”! Spectacolul de astăzi va începe la ora 19.00, când pe scena festivalului vor urca ansambluri din Macedonia şi Serbia, iar Banatul va fi reprezentat de ansamblurile „Pusta Banatului” din Timişoara, „Hora Caraşului” de la Oraviţa, „Armenişana” din Armeniş şi „Rromales” de la Greoni.

Miercuri, 09 iulie 2014, ora 09.30

Ploaia a ţinut să facă din nou parte din spectacolul celei de-a 44-a ediţii a Festivalului internaţional de folclor HERCULES, fiind prezentă şi în cea de-a doua seară a festivalului, însă spectatorii nu au părăsit tribunele Grădinii de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane, fiind prezenţi într-un număr foarte mare! Spectacolul serii a fost deschis de Ansamblurile „Lozioara” şi „Cavalerii Armoniei” din Republica Moldova, apoi pe scenă au urcat tinerii „războinici” gruzini de la Ansamblului „Ivane Javakhashvili” al Universităţii de Stat din Tbilisi (Georgia), care au încântat din nou publicul prin evoluţia lor. Chiar sub căderea stropilor de ploaie, mexicanii Ansamblului „Alianza” au adus în festival muzica specifică purtătorilor de „sombreros”, iar ucrainienii Ansamblului „Gorgany” au prezentat tradiţiile specifice huţulilor.

O prezenţă inedită a fost Grupul „Clog America” din statul american Utah, care au adus pe scena festivalului muzica din diferite zone ale SUA, nelipsind – desigur! – cântecele cowboy-lor! Cântul şi jocul bănăţean al ansamblurilor „Bocşana”, „Vermeşana” şi „Satul meu Ramna” a fost apreciat prin aplauze de publicul venit din toate colţurile ţării, seara fiind încheiată de artiştii tânărului, dar deja consacratul Ansamblu „Zestrea Gugulanilor” din municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Marți, 08 iulie 2014, ora 13.30:

Festivalul intenaţional de folclor HERCULES – manifestare tradiţională care a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 44 – a început aseară în staţiunea Băile Herculane sub semnul unei ploi torenţiale care, conform tradiţiei ultimilor ani, a căzut peste Valea Cernei cu o jumătate de oră înaintea paradei portului popular! Ploaia, însă, nu a perturbat programul manifestărilor, parada portului popular al formaţiilor prezente a atras de-a lungul traseului Zona Fabricii de Pâine – Parcul Vicol un număr mare de turişti şi localnici, care au răsplătit cu aplauze trecerea paradei!

În deschiderea festivalului, s-au adresat spectatorilor reprezentanţii organizatorilor la nivel judeţean şi local, tribunele Grădinii de Vară din Parcul Vicol fiind pline la ora începerii manifestărilor, în ciuda norilor de ploaie care nu au părăsit zona! Pe scenă au urcat, apoi, formaţiile participante, spectacolul fiind deschis de Fanfara „Ilie Chera Iucu” din Lăpuşnicul Mare, după care au impresionat publicul copiii Ansamblului „Ivane Javakhishvili” al Universităţii de Stat din Tbilisi (Georgia). Dealtfel, tinerii gruzini i-au încântat în fiecare an pe numeroşii spectatori cu dansurile „războinice” din fiecare program, atitudine care îi caracterizează pe gruzini şi în viaţa de zi cu zi, „pentru că suntem georgieni” – după cum ne-a declarat unul dintre dansatori! Veniţi din îndepărtatul Mexic, membrii Ansamblului „Alianza” au adus în faţa publicului istoria, tradiţia şi, mai ales, bucuria poporului nord-american reliefate prin cântec! Tinerii Ansamblului „Gorgany” din Liyv (Ucraina) nu sunt pentru prima dată la acest festival, iar spectacolul susţinut a fost apreciat de localnici şi turişti!

O prezenţă inedită la ediţia din acest an a Festivalului HERCULES este cea a Ansamblului „Clog America” din Statele Unite ale Americii, care a impresionat atât prin costume, cât şi muzica de calitate adusă pe scena festivalului. Chiar dacă au aşteptat desfăşurarea programului oaspeţilor de peste hotare, ansamblurile folclorice din Banat au avut, ca de obicei, o evoluţie „la înălţime”, ropotele de aplauze ale publicului fiind primite de Ansamblurile „Doina Timişului” al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara şi „Reşiţeana” al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu” din municipiul de pe Bârzava.

După o zi cu un program „liber ales” în cursul dimineţii şi al după-amiezii, spectacolele continuă în această seară, de la ora 19.00, când pem scena Grădinii de Vară din Parcul Vicol vor evolua ansamblurile din Mexic, Ucraina, Georgia, Taiwan, SUA, Republica Moldova, precum şi „Bocşana” al Casei de Cultură din Bocşa, „Vermeşana” al Casei Culturale din Vermeş, „Satul meu Ramna” al Casei Culturale din Ramna şi „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeş.

Marți, 08 iulie 2014, ora 12.00:

Timp de 5 zile, de ieri şi până sâmbătă, 12 iulie, în staţiunea de pe Valea Cernei, are loc cea de-a XLIV-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Hercules“, la care şi-au anunţat participarea grupuri şi formaţii de dansuri din ţări precum: Serbia, Mexic, SUA, Macedonia, Ucraina, Taiwan, Georgia, Turcia, India şi România. Şi ediţia din acest an a debutat cu parada formaţiilor participante, urmând traseul zona Blocuri – Parcul Vicol, locul unde se vor desfăşura şi spectacolele. Manifestarea este organizată de Primăria Băile Herculane şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Anul trecut, la festival au participat peste 30 de ansambluri din Serbia, Slovacia, Bulgaria, Georgia, Mexic, Indonezia şi România, au spus organizatorii.

Află aici mai multe informaţii despre acest eveniment de la directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, Gheorghe Ţunea:

 

(Hardy Cvoica, Paul-Sever Smadu)

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Evenimente vineri, 29 noiembrie 2024, 06:42

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024

Ediția București 2024 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide în curând porțile. 4 – 8...

Mircea Cărtărescu – președintele de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus Radio România 2024
Spectacol dedicat poetei Nina Cassian
Evenimente marți, 26 noiembrie 2024, 13:32

Spectacol dedicat poetei Nina Cassian

„Nina, aripă de val”Dacă sufletele ar putea fi fotografiate, foarte multe poze ar fi alb – negru. Oare cum ar arăta o poză a unui centenar...

Spectacol dedicat poetei Nina Cassian
Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate
Evenimente marți, 19 noiembrie 2024, 16:01

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate

În data de 19 noiembrie se împlinesc 37 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din...

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor la ceas aniversar: 37 de ani de activitate
„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj
Evenimente marți, 19 noiembrie 2024, 10:57

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj. Accesul la spectacol este gratuit, pe bază de...

„O scrisoare pierdută” se joacă pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj
Evenimente luni, 18 noiembrie 2024, 13:23

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’

După ce ne-a adus ’’Viața e vis’’ pe scena Teatrului de Vest, regizorul Toma Enache ni-l aduce pe George Enescu la Reșița. Prima...

Regizorul Toma Enache se întoarce la Reșița cu premiera filmului „Enescu, jupuit de viu’’
Evenimente duminică, 17 noiembrie 2024, 09:00

Târgul de Crăciun din Arad

Târgul de Crăciun din Arad se va deschide în 15 noiembrie. Acesta va fi deschis până la începutul lunii ianuarie. Târgul de Crăciun din Arad,...

Târgul de Crăciun din Arad
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 18:24

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!

Stațiunea montană Straja din județul Hunedoara a găzduit, la mijloc de noiembrie, o adevărată sărbătoare a sportului și prieteniei –...

Maratonul Straja 2024 – o sărbătoare a sportului și prieteniei!
Evenimente sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:58

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești, duminică, 17 noiembrie, ora 11.00, cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă! În această...

Teatrul de Vest ridică cortina pentru povești cu premiera spectacolului Poveste dintr-o iarnă