Duelul Viorilor – o defilare muzicală de succes în SUA cu prilejul Zilei Naţionale
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 decembrie 2016, 14:56
Cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au demonstrat încă o dată că valoarea muzicii lor este una care merită pe deplin să depăşescă graniţele ţării, devenind ambasadori ai culturii noastre şi fiind răsplătiţi de exigentul public al acestor spaţii de concert, unde evoluează unii dintre cei mai mari artişti ai lumii, cu aplauze îndelungi.
La cele două concerte, au fost invitaţi ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, acreditaţi la O.N.U. şi la ambasadele din capitala SUA.
Cei doi violonişti au ales un program care a cuprins cele mai aplaudate piese din istoria turneului organizat de Radio România, o ofertă muzicală generoasă, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară şi pian. Interpretarea unor partituri româneşti precum Hora Staccato a lui Grigoraş Dinicu, şi celebra Ciocârlia a stârnit entuziasmul publicului.
Cu acest prilej Gabriel Croitoru a continuat periplul său pe urmele lui George Enescu, pe a cărui vioară cântă, căci vioara Guarneri del Gesu a trecut din nou oceanul după multă vreme şi a ajuns în SUA, după ce mai fusese auzită acolo între cele două războaie, când l-a însoţit pe însuşi marele compozitor român. Vioara a fost pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu din partimoniul căruia face parte.
Vioara lui George Enescu, mânuită divin de Gabriel Croitoru, în duel cu Stradivariusul lui Prunaru au fost acompaniate superb de pianul lui Horia Mihail! Sunt mândru că sunt contemporan cu voi! Mi-aş dori să primiţi adevărata recunoaştere, iar românii să realizeze că singura şansă de a ne recâştiga demnitatea naţională şi de a evolua este să ne recunoaştem şi să ne promovăm valorile reale, a scris pe o reţea de socializare un spectator de la Carnegie Hall.