Duelul Viorilor ajunge la Sala Radio
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 octombrie 2013, 09:24 / actualizat: 3 octombrie 2013, 14:10
Mii de spectatori au asistat şi anul acesta la competiţia muzicală, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital dovedind că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie, atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte. Şi în Bucureşti biletele s-au vândut cu multe săptămâni înainte, chiar dacă Festivalul Enescu, abia încheiat, a adus în această toamnă zeci de evenimente de muzică clasică în sălile Capitalei.
Opera Română din Iaşi, de exemplu, a fost neîncăpătoare, iar publicul nu a plecat înainte de a obţine câteva bis-uri. Muzicienii s-au simţit şi ei minunat în acest oraş:
„Eu am cântat pentru prima dată în Sala Operei din Iaşi. Mi se pare o sală extrem de bună şi mi-a plăcut. M-am simţit în formă, stimulat de atmosfera creată de public, şi sper că şi lor le-a plăcut. Cumva, de la un an la altul, parcă interesul publicului creşte şi nu scade şi asta ne bucură”, a spus Gabriel Croitoru
La rândul său, Liviu Prunaru a declarat: „A fost foarte bine. Nici nu ştiu dacă s-a pus vreodată problema între noi, muzicieni fiind, să existe vreun învingător. Ne mai jucăm şi ne mai spunem: Braşov 1-0, Tg.Mureş 1-1, Cluj 2-1, dar în realitate este vorba pur şi simplu despre actul muzical care se întâmplă de fiecare dată pe scenă”.
Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert este consemnată astfel:
Armele şi combatanţii:
• Vioara Stradivarius Pachoud construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam. Liviu Prunaru, artist de talie internaţională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (alături de care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională, în plină ascensiune şi marcată de un mare număr de premii internaţionale, cuprinde colaborări cu importante orchestre ale lumii.
• Vioara Guarneri del Gesu Catedrala, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat Transilvan, Cluj-Napoca, a cântat ca solist alături de importante orchestre europene, distincţii de prestigiu obţinute fiind dovadă a talentului violonistului român.
Arbitrul:
Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, totodată solist al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti sau în turnee în ţară sau străinătate, dar colaborează şi cu alte orchestre de profil din ţară.
Provocarea este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil:
Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail-pian: Piotr Ilici Ceaikovski – Meditaţie pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1; Pablo de Sarasate – Dans spaniol nr.8 op.26; Saint-Saens şi Ysaye – Studiu în formă de vals; Ciocârlia – prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu.
Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail: Nicolo Paganini – Cantabile şi Vals op.19 pentru vioară şi pian; Manuel de Falla şi Kreisler – Dans spaniol (La vida breve); Richard Wagner – File de album (Albumblatt): Romanze pentru vioară şi pian; Henry Wieniawski – Souvenir de Moscou pentru vioară şi pian.
Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară: Charles de Beriot – Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori.
Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian: Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru două viori şi pian.
Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo.
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu.
Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2.
Sponsori: Sense, JTI, Veka, Kronospan, Zamfirescu Racoţi & Partners – Attorneys at law.
Transportat de: Dacia
Parteneri: Orchestrele şi Corurile Radio, Societatea de Muzică Veche, Grand Hotel Traian, Hotel Pantex, Hotel Continental – Târgu Mureş, Chez Marie, Athénée Palace Hilton.
Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Târgu Mureş, Asociaţia Rei Culturae Fautores Turda, Teatrul Municipal Turda, Primăria Turda, Filarmonica Oltenia Craiova, Filarmonica de stat din Piteşti, Opera Naţională Română din Iaşi, Filarmonica din Bacău.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Muzical şi alţii.