Două apariţii editoriale sub semnul romantismului la Casa Radio: Horia Mihail şi Cristian Măcelaru
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 decembrie 2015, 14:52
La final de an 2015, Editura Casa Radio propune publicului o completare editorială a ofertei concertistice Radio România, prin prezentarea a două albume CD.
Cu ocazia concertului de vineri, 11 decembrie, spectatorii prezenţi la Sala Radio sunt aşteptaţi şi la o dublă lansare & sesiune de autografe oferite de pianistul Horia Mihail şi dirijorul Cristian Măcelaru. Dintre cele două albume prezentate, primul este Pianul călător. Horia Mihail – Romantic, cuprinzând Suitele Carnavalul op. 9 şi Scene de copii op. 15 de Robert Schumann şi Şase Piese pentru pian op. 118 de Johannes Brahms. Este realizată, astfel, o reflectare sintetică a turneului naţional Pianul călător – ediţia 2015, la începutul căruia muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, cea care semnează textul de prezentare al acestui album, afirma: „Horia Mihail porneşte într-o nouă călătorie pe drumul pianistului de cursă lungă, încercând să demonstreze că romantismul poate avea nuanţe foarte diferite şi poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Cei doi mari creatori ai repertoriului pianistic pe care i-a ales pentru acest CD îi oferă şansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârşită paletă de emoţii.”
Cel de-al doilea album este intitulat Orchestra Naţională Radio, dirijor Cristian Măcelaru. Mihail Glinka – Ruslan şi Ludmila, Nikolai Rimski-Korsakov – Şeherazada. La evenimentul de vineri, 11 decembrie, va participa şi muzicologul Liliana Staicu, cea care în prezentarea CD-ului menţiona: „Înregistrările incluse pe acest prim compact-disc al dirijorului Cristian Măcelaru sunt rezultatul celei dintâi colaborări a sa cu Orchestra Naţională Radio. Se întâmpla în noiembrie 2012, atunci când a răspuns invitaţiei de a se afla, în premieră, pe podiumul Studioului de concerte Mihail Jora, iar impresia produsă de tânărul maestru, deopotrivă asupra muzicienilor din orchestră şi asupra publicului, a fost covârşitoare. Viziunea sa asupra unor partituri definitorii pentru universul muzical rus de profundă factură romantică are ca rezultat un discurs impresionant prin monumentalitate şi strălucire, în care însă detaliul este reliefat cu o minuţioasă atenţie.”
Solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, pianistul Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu formaţii muzicale din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov. Activitatea sa artistică se desfăşoară şi în străinătate. A concertat în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai (2010) şi la Filarmonica din Kuala Lumpur (2014), de asemenea a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internaţional George Enescu, Festivalul Internaţional Nopţi pianistice – Chişinău, Balchik Classic Days – Bulgaria, Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RADIRO.
Horia Mihail este implicat în ediţiile succesive ale turneelor naţionale Pianul călător, Duelul viorilor, Cele trei Dive, Flautul fermecat, Vioara lui George Enescu la sate.
Recent numit Dirijor rezident al Orchestrei din Philadelphia, Cristian Măcelaru a debutat la conducerea reputatei orchestre în aprilie 2013. De atunci, apare la pupitrul dirijoral al orchestrei în concerte din stagiunile 2013-2014 şi 2014-2015. În stagiunea curentă, Cristian Măcelaru şi-a făcut debutul la Carnegie Hall cu Orchestra Simfonică Naţională din Danemarca şi violonista Anne-Sophie Mutter. De asemenea, el a dirijat orchestra în Danemarca şi în turnee susţinute în Germania şi SUA, înlocuindu-l pe dirijorul-şef, Rafael Frühbeck de Burgos. Cristian Măcelaru s-a remarcat în concertele ce au avut loc în februarie 2012, atunci când a dirijat Orchestra Simfonică din Chicago, înlocuindu-l cu succes pe Pierre Boulez. În anul 2014, artistul a câştigat Premiul dirijoral Sir Georg Solti.
În stagiunea curentă, Cristian Măcelaru revine la Chicago şi, de asemenea, îşi face debutul cu orchestrele simfonice din Toronto, Baltimore, Houston, St. Louis, Seattle, Detroit, Milwaukee, Indianapolis şi Filarmonica din Los Angeles; cu Orchestra Hallé şi cea din Bournemouth, în Marea Britanie; cu Residentie Orkest din Haga, Olanda.