Debut Regal pentru Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 octombrie 2013, 12:56
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, a debutat luni, 30 septembrie, la Bucureşti.
În cadrul festivităţii deschiderii oficiale, în sala Grigorescu a hotelului Continental, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a oferit diploma privind înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României pentru Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România.
„Un festival internaţional de asemenea proporţii, cuprinzând trei continente, şi organizat de una dintre cele mai importante şi mai clasice instituţii de cultură şi de mass-media din întregul continent, Radiodifuziunea Română, nu poate fi decât un gest încurajator pentru prezentul ţării noastre. Dacă ne gândim şi la impactul atât de puternic pe care Radioul îl are în viaţa contemporanului nostru, european sau american, asiatic… vedem că evenimentul din această seară depăşeşte sfera culturalului şi atinge o sferă mult mai importantă, a strategiei noastre de consolidare a influenţei României în Uniunea Europeană şi dincolo de graniţele acesteia. Apoi este vorba de vocaţia de artă a Capitalei României, o vocaţie de artă cel puţin biseculară, despre acest oraş care, lăsat în pace să se dezvolte aşa cum trebuia, ar fi ajuns astăzi la 5 sau 6 milioane de locuitori şi ar fi fost Madridul Orientului European”, a declarat Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, dorind, în final, succes festivalului.
Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a ţinut, la rândul său, să remarce că „este profund onorat şi se bucură că interesul statornic al Casei Regale a României faţă de Radioul public înnobilează acest act de cultură. Vom sărbători în curând 85 de ani de existenţă şi la acest ceas aniversar ne aflăm în faţa unei noi provocări prin Festivalul Grand Prix Nova. Întindem o nouă punte în eter şi facem acest lucru sub înaltele şi generoasele auspicii ale Casei Regale a României, şi de asemenea sub egida Uniunii Internaţionale Radiofonice şi Televizuale – URTI şi a Ministerului Culturii.” În încheierea discursului său, domnul Ovidiu Miculescu a menţionat că „Festivalul şi concursul Grand Prix Nova este expresia dorinţei Radio România, împărtăşită de toate radiourile reprezentate în festival, de a relansa acest produs radiofonic sub semnul performanţei, de a-i reuni pe cei care îl produc sau îl sprijină şi de a oferi un cadru deschis competiţiei, în care semnificaţia teatrului rostit în eter să fie pusă în valoare”.
Între 30 septembrie şi 5 octombrie, în sălile de conferinţă ale Hotelului Continental, se desfăşoară audiţiile şi dezbaterile cu juriul şi creatorii programelor înscrise în concurs, un bun prilej pentru toţi cei prezenţi de a cântări noile tendinţe stilistice, precum şi viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă şi alertă schimbare.
De la tradiţie la modernitate în teatrul radiofonic şi ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăşi formulele de expresie consacrate şi de a oferi publicului o experienţă sonoră inovatoare? Sunt provocările la care vor răspunde participanţii la Grand Prix Nova – Voicing The Future – festivalul care aduce la Bucureşti cele mai revoluţionare producţii radiofonice din întreaga lume.
Organizat sub egida Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI) şi a Ministerului Culturii, Festivalul Internaţional Grand Prix Nova se adresează deopotrivă creatorilor, specialiştilor, dar şi iubitorilor de teatru radiofonic. Obiectivul acestuia este acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.
Festivalul oferă profesioniştilor de radio din întreaga lume un cadru competiţional în care îşi prezintă producţiile teatrale. În urma preselecţiilor au intrat în concurs cele mai revoluţionare spectacole radiofonice a 27 de companii, din 22 de ţări din întreaga lume.
Juriul acestei prime ediţii a Festivalului Grand Prix Nova este format din personalităţi şi profesionişti de renume: Nils Heyerdahl, Preşedintele Academiei Norvegiene pentru Limbă şi Literatură, preşedintele juriului; Alison Hindell, redactor-şef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic şi Documentar de la Hvar, Croaţia; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Naţional Radiofonic) din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.
Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea oficială se va desfăşura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19:00, cu reprezentaţia Ce ştie oraşul, un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul Ce ştia satul de Ion Valjan, un adevărat eveniment teatral şi muzical, coproducţie Radio România Cultural şi Teatrul de Comedie.