Curtea minunilor, premieră de teatru radiofonic în Anul Iakovos Kambanellis
Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați vineri, 11 noiembrie, de la ora 23:00, la Radio România Cultural, premiera de teatru radiofonic Curtea minunilor de Iakovos Kambanellis, în traducerea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat, adaptarea radiofonică și regia artistică semnate de Mihnea Chelaru. Spectacolul este realizat în coproducție cu Fundația Culturală Greacă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 noiembrie 2022, 17:23
Anul 2022 este declarat Anul Kambanellis în Grecia, la aniversarea centenarului nașterii dramaturgului. Iakovos Kambanellis este considerat unul dintre cei mai proeminenți dramaturgi greci ai secolul XX și părintele teatrului grec modern. S-a născut în 1921, în Hora, pe insula Naxos, în familia cu nouă copii a farmacistului Stefanos Kambanellis. Tatăl său era originar din Chios, în timp ce mama sa provenea dintr-o veche familie nobilă din Istanbul. Anii Războiului i-au marcat viața, întrerupând studiile pe care nu a reușit să le mai termine, ceea ce nu l-a împiedicat să scrie piese considerate azi inovatoare în dramaturgia greacă modernă. Supraviețuitor al lagărului de concentrare de la Mauthausen-Gusen, a scris versurile Trilogiei Mauthausen pe muzica lui Mikis Theodorakis și un volum de memorii care descriu trauma sa. Artist plurivalent, semnează scenariile la 12 filme, dintre care a și regizat trei, dar este și un apreciat textier, fiind autorul versurilor pentru peste 100 de cântece. În perioada 1981-1987, a fost directorul Societății Naționale de Radiodifuziune din Grecia (E.R.T.), iar în 1999 a devenit membru al Academiei din Atena.
Recunoașterea sa ca dramaturg a venit în 1956, cu A șaptea zi a creației. El și pantalonii lui (1957), inclusă în one-man show-ul lui Vasilis Diamantopoulos, a fost prezentată alături de alte piese într-un act de Pirandello și Cehov, plasându-l printre dramaturgii neoeleni egali ai marii dramaturgii universale. În același an, 1957, Curtea miracolelor, în regia lui Karolos Koun, montată la Teatrul de Artă, a fost salutată ca un eveniment artistic major și l-a consacrat pe Kambanellis.
Comedie cu accente dramatice, Curtea minunilor e povestea speranțelor ce eșuează invariabil. În curtea comună, în care trăiesc ca o mare familie, se încheagă comunitatea oamenilor simpli care se luptă pe toate căile să ducă o viață mai bună, să depășească incertitudinea zilei de mâine și sărăcia. Iluzia că în altă parte norocul le va surâde e contrazisă de realitatea lumii grecești postbelice, ce reconfirmă butada „la omul sărac nici boii nu trag”. Kambanellis „a reușit să localizeze tipul grecului reprezentativ pentru perioada postbelică, creionând cu eficiență dramatică un om visător și mic escroc, ins iubăreț și trădat, prins în capcană și generos totodată, împărțit între rațiune și sentiment, între iubire și ban, între adevăr și amăgire” – Kostas Gheorgousopoulos.
Premiera e inclusă în progamul Festivalului Național de Teatru în Secțiunea On Air și este coprodusă de Teatrul Național Radiofonic și Fundația Culturală Greacă. Complementar premierei radiofonice, în cadrul Târgului cărții de teatru al FNT, va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, ora 12:30, la Cărturești Carusel, lansarea volumului de dramaturgie Curtea miracolelor. Teatru de Iakovos Kambanellis (Editura Omonia & Fundația Culturală Greacă).
Curtea minunilor de Iakovos Kambanellis. Traducerea: Claudiu Sfirschi-Lăudat. Adaptarea radiofonică: Mihnea Chelaru. Distribuția: Cosmina Olariu, Crenguța Hariton, Coca Bloos, Alexandra Răduță, Vlad Bârzanu, Gavril Pătru, Marcela Robu, Cosmin Șofron, Marius Rizea, Mihnea Chelaru, Daniela Ioniță Marcu. Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru. Spectacol realizat în coproducție cu Fundația Culturală Greacă cu ocazia Anului Iakovos Kambanellis.