Conferințele Dilema la Reșița
Reșița va găzdui în perioada 24 – 26 octombrie evenimentul Conferințele Dilema. Conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Învăț și dezvăț”.
Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2024, 16:32
Tema ediției este educația, iar programul se va desfășura pe parcursul a trei seri, evenimentele fiind găzduite de Aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB (joi 24 și vineri 25 octombrie, de la ora 18.00) și Sala Lira a Liceului de Arte Sabin Păuța (sâmbătă 26 octombrie, de la ora 18.30).
Invitații ediției reșițene sînt, în ordinea momentelor lor din program: Adriana Babeți, scriitoare, Marius Lazurca, diplomat, Călin Cotoi, sociolog, Sever Voinescu, redactor-șef al Dilemei, Adrian Cioroianu, istoric, și muzicienii Iosif Constantinescu și Ovidiu Pintilie.
„Conferințele Dilema vin la Reșița, primul learning city din România, pentru a vorbi despre educație. Despre cum educația neîntreruptă, iar nu absența ei, își este propriul motor. Pentru că mintea noastră este anume făcută să învețe mereu. Dar orice învăț presupune un dezvăț. Cînd obții ceva, pierzi ceva: o obișnuință, o prejudecată, o idee pe care o credeai bună, dar care e contrazisă de ceea ce înveți – și așa mai departe. Unii sînt îndărătnici să învețe tocmai din cauză că nu vor să piardă nimic din ce au sau știu.
În plus, sînt lucruri care nu se pot învăța – lucruri pe care nu ni le predă nimeni. În viață, sîntem foarte adesea pe cont propriu, solitari în căutările noastre. Dar recompensele pe care le aflăm nu doar la capătul drumului, ci aproape la fiecare pas, ghidați cum sîntem de marile minți și marile lor capodopere, ne fac să ne simțim privilegiați. Sau, dacă vreți, răsfățați.
Știm însă că nu doar oamenii învață, învață și comunitățile. Există cu siguranță lecții pe care e obligatoriu să le învățăm împreună. De pildă, marile lecții ale istoriei. Cum învață comunitățile? Și de la cine? Cînd ne-am format, ca națiune, în veacul XIX, am avut adevărați dascăli ai națiunii. Sîntem noi azi o națiune matură, cu învățămintele trase, sau încă avem nevoie de pedagogi naționali?
Acestea, și încă altele, sînt întrebările cu care venim. Nu pretindem că vom găsi răspunsuri, ci că vom căuta, din variate perspective epistemice, indicii, căi și modele de urmat. Și că, în felul acesta, ne vom așeza mai sănătos și mai productiv în dilemă.”
Sever Voinescu, redactor-șef Dilema
Conferințele Dilema la Reșița – program
Joi, 24 octombrie, Aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB
ora 18.00. Adriana Babeți și Marius Lazurca: Ce învață un profesor/un diplomat. De la cine? De ce?
ora 19.30. Călin Cotoi: Cine și cum învață comunitățile? Despre diferite moduri de a învăța și a te lăsa învățat
Vineri, 25 octombrie, Aula Eftimie Murgu a Centrului Universitar UBB
ora 18.00. Sever Voinescu: Publicul și elita – cine învață pe cine?
ora 19.30. Adrian Cioroianu: Ziua de mâine, între fantezie și amnezie. Teama de viitor și irelevanța educației
Sâmbătă, 26 octombrie, Sala Lira a Liceului de Arte Sabin Păuța
ora 18.30. Iosif Constantinescu și Ovidiu Pintilie: Cum să ascultăm muzica clasică?
recital de chitară clasică urmat de o conversație cu Sever Voinescu
Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Conferințele Dilema la Reșița sînt finanțate de Primăria Municipiului Reșița și organizate în parteneriat cu revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei
Partener strategic: UniCredit Bank
Partener: Centrul Universitar UBB Reșița
Partener media principal: Radio România Reșița