Concert de gală la Sala Radio: Centenar Maria Tănase
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 octombrie 2013, 16:08
• Eveniment prezentat de Orchestra de Muzică Populară Radio şi invitaţii speciali
Supranumită de istoricul Nicolae Iorga „Pasărea măiastră a folclorului românesc”, Maria Tănase a fost, adesea, considerată o Edith Piaf a României sau Regina cântecului popular. În această toamnă s-au împlinit o sută de ani de când, pe 25 septembrie 1913, se năştea, la Bucureşti, celebra artistă. Acest moment nu putea trece, desigur, neobservat în stagiunea Sălii Radio. Duminică, 13 octombrie (17:00), pe această scenă bucureşteană, sub titlul Centenar Maria Tănase va avea loc un concert susţinut de Orchestra de Muzică Populară Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.
Va fi evocată personalitatea puternică a Mariei Tănase, interpreta cu o voce inconfundabilă şi o carismă care trecea rampa scenei, o artistă completă, care s-a dăruit publicului prin melodii populare culese direct de la ţărani, doine şi cântece de pahar, romanţe, muzică uşoară, cuplete şi jazz şi, lucru mai puţin ştiut, prin roluri în filme, teatru şi comedii muzicale.
Spectatorii se vor întâlni cu artişti care au cunoscut-o pe Maria Tănase şi care vor evoca amintiri despre aceasta şi cu muzicieni care au dus mai departe tradiţia cântecelor interpretate de Pasărea măiastră. Melodiile din concertul de gală au făcut parte din repertoriul său. Printre cei care vor păşi pe scenă se numără: Maria Dragomiroiu, Dumitru Zamfira, Maria Butaciu, Lia Lungu, Rodica Anghelescu, Ionuţ Sidău, Ovidiu Homorodean, Emilia Dorobanţu, Florin Boita, Ancuţa Corlăţan, Andreea Feraru şi Ileana Constantinescu (fostă elevă a Mariei Tănase). Invitaţi speciali sunt Margareta Pâslaru şi Temistocle Popa.
Evenimentul va fi prezentat de actriţa Nataşa Raab, iar programul serii va include şi o frumoasă evocare a artistei prin proiecţii ale unor fragmente de interviuri.
Legătura între Sala Radio şi Maria Tănase nu este, de altfel, una întâmplătoare – artista a imprimat mai multe piese la postul public de radio şi unul dintre evenimentele importante ale Societăţii Române de Radiodifuziune la care a participat este inaugurarea fundaţiei noii clădiri a instituţiei – 28 octombrie 1946, când a interpretat câteva cântece româneşti de mare popularitate.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio găsiţi pe site-urile www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.