Centriphery: artiști locali și internaționali vor pune în scenă unul dintre cele mai îndrăgite basme românești, la Timișoara
Ateliere de butaforie, ilustrație, poster art, dans contemporan, muzică, rezidențe artistice, expoziții și instalații de artă, dezbateri, un spectacol de teatru și un simpozion internațional – toate acestea vor avea loc între iulie și octombrie 2021, la Timișoara și în alte localități din județul Timiș, în cadrul proiectului european Centriphery, implementat în România de Asociația Prin Banat.
Articol editat de Valentina Adam, 8 iunie 2021, 12:30
Proiectul va cuprinde o serie de evenimente cultural-artistice, cel mai important dintre acestea fiind producția și punerea în scenă a unui spectacol de teatru de amploare, inspirat din povestea culeasă de Petre Ispirescu – „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Spectacolul este o colaborare între artiștii români Ovidiu Mihăiță, Livia Coloji, artistele Xiri Noir (Danemarca) și Conny Zenk (Austria), 20 de actori și muzicieni timișoreni și din alte orașe ale țării și circa 50 de voluntari din comunitatea locală. Spectacolul va putea fi jucat în 6 limbi – română, engleză, germană, sârbă, franceză și maghiară, putând fiind prezentat ulterior și peste graniță.
Pregătirea spectacolului implică o rezidență artistică în perioada iunie-iulie, dar și peste 200 de ore de ateliere tematice coordonate de artiști internaționali și locali, în vederea activării comunității timișene. Cetățenii vor avea ocazia să se implice activ și să facă parte din procesul de construire a spectacolului de teatru, pentru care vor fi create 14 marionete de mari dimensiuni, dar și să participe la ateliere de butaforie și costume (coordonate de Ciprian Tauciuc și Lia Pfeiffer), ilustrație/poster art (coordonat de Livia Coloji), dans contemporan (coordonat de Xiri Noir) sau muzică/sound (coordonat de Conny Zenk și Ovidiu Mihăiță).
Basmului cules de Petre Ispirescu îi vor fi identificate corespondențe cu basme și mituri din Banat, cu ajutorului specialistei în etnologie Nicoleta Mușat, care de asemenea va coordona un curs de metode de cercetare, la care cei înscriși vor merge în teren și vor documenta povești ale oamenilor din satele timișene. Participarea la ateliere este gratuită, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac la acest link: http://bit.ly/cautamvoluntariCentriphery
Totodată, cei care vor dori să se implice altfel în proiectul Centriphery, sunt așteptați să doneze materiale reciclabile pentru crearea marionetelor din spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Materialele necesare sunt în ziare vechi, peturi colorate și tacâmuri din inox, acestea putând fi colectate la Scârț Loc Lejer, pe strada Arh. Laszlo Szekely nr. 1 din Timișoara, până în luna iulie.
Pentru diversificarea programului cultural și dezvoltarea de noi audiențe, unele activități și evenimente din cadrul Centriphery vor fi comune cu cele ale proiectelor locale dezvoltate de Asociația Prin Banat, precum Heritage of Timișoara sau Cămine în Mișcare (Moving Fireplaces).
„Este o provocare să implementăm acest proiect în timpul pandemiei, atât pentru noi și pentru partenerii noștri, cât și pentru artiștii implicați, îndeosebi cei care vor călători special la Timișoara pentru rezidențele artistice. Așteptăm cât mai multe persoane să se înscrie la atelierele și activitățile pe care le vom desfășura, e o ocazie specială pentru cei care sunt curioși sau vor să afle cum se construiește și chiar să facă parte dintr-un spectacol de teatru. Atelierele se vor desfășura în aer liber, în diverse locații din Timișoara, și, desigur, se vor respecta toate măsurile sanitare în vigoare”, a declarat Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.
Premiera spectacolului „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este programată pentru sfârșitul lunii iulie, desfășurându-se în aer liber, în Piața Libertății din Timișoara.
Centriphery este un proiect european creativ interdisciplinar, incluziv și inter-generațional, care implică artiști internaționali într-un dialog intens cu artiști locali și cetățeni participanți în regiuni descentralizate. Folosind miturile și narațiunile locale ca o punte spre viitor, Centriphery dezvoltă diverse creații performative și artistice care încorporează o abordare interdisciplinară și participativă, orientată spre comunitate. Colaborarea în cadrul Centriphery este realizată între 9 organizații și instituții din Europa, proiectul fiind co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. În România, proiectul este implementat de Asociația Prin Banat, alături de partenerii locali Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teatrul independent timișorean Auăleu, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Ambasada.