Audiţie surround în premieră absolută la TNR
Teatrul National Radiofonic, al Societatii Române de Radiodifuziune, prezinta, în auditie surround, premiera Biblia neagra a lui William Blake, un spectacol de Ilinca Stihi, care semneaza atât scenariul, cât si regia artistica. Formula aleasa pentru auditie da relief cautarilor Ilincai Stihi pentru înnoirea limbajului sonor, pentru forme insolite. Ilinca, o artista cu expresie clar definita, are deja o reputatie bine consolidata în întâlnirile internationale de gen, fiind detinatoarea unor distinctii importante.
Articol editat de Valentina Adam, 16 martie 2016, 12:33
Auditia cu public a premierei va avea loc sâmbata, 19 martie, ora 17:00, la Sala Gabroveni, ArCuB (str. Lipscani, nr.84-90), în cadrul manifestarii Saptamâna sunetului (14-20 martie, Bucuresti), organizata de fundatia Jumatatea plina, eveniment corelat cu La Semaine du Son (Paris).
Solutiile regizoral-artistice pentru spectacolul Biblia neagra apeleaza si la o formula de opera-rock, ceea ce apropie montarea radiofonica de sensibilitatea ascultatorului contemporan si conduce la o receptare directa, mai puternica. În ideea de a integra teatrul radiofonic în fenomenul viu al creatiei tinerilor artisti, spectacolul reuseste, prin distributia care numara patru debuturi actoricesti si prin colaborarea cu un compozitor al noilor generatii, sa exploreze si sa evidentieze expresivitatea sonora a artistilor tineri.
Demersul radiofonic este inspirat de universul spiritual-artistic al lui William Blake, atât de provocator pentru lumea de astazi care încearca sa-si formuleze o noua mistica, fie ea si cinica, deschizând din nou lupta cu demonul mortii personale si al mortii colective (Apocalipsa), reusind sa-l redefineasca radical. Omul contemporan schimba, astfel, raportarea directa la operele marii culturi cu care rezoneaza diferit. Scenariul Biblia Neagra, al lui William Blake, propune o calatorie prin operele poetice si filozofice ale autorului. Structura lui – fidela afirmatiilor lui Blake care considera imaginatia realitate, dar realitate suprema, viziune divina – îsi asuma o formula neconventionala.
În distributie: Andrei Hutuleac, George Ivascu, Anca Sigartau, Gabriel Spahiu, Andrei Ciopec, Adrian Loghin, Sandra Ducuta, Ciprian Cojenel, cu participarea mezzosopranei Georgiana Mototolea. Regia de studio: Milica Creiniceanu; asistenta tehnica înregistrari teren: Marius Toghina, Bogdan Dumitrescu, Razvan Andrei; muzica originala: Vlad Pasencu; regia muzicala si sound design: Vlad Ioachimescu; redactor si coordonator de proiect: Crenguta Manea. O productie TNR, februarie 2016.