[FOTO-AUDIO] Episcopul Caransebeşului, în mijlocul credincioşilor din Berzovia
În duminica a 6-a după Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Berzovia, Protopopiatul Reșița. Ierarhul a mers în această comunitate întrucât în ultima perioadă părintele paroh și credincioșii de aici au lucrat la sfânta biserică, în special la pictura din interiorul lăcaşului de cult.
Articol editat de Vali Hora, 6 iunie 2021, 18:04 / actualizat: 7 iunie 2021, 12:11
Întreaga pictură ce înfrumusețează interiorul Bisericii „Înălțarea Domnului” din Berzovia, a fost restaurată de către artistul plastic, Rita Aldea. Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit slujba de sfințire a picturii, după care a oficiat și Sfânta Liturghie, la care au participat autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în haine populare și credincioșii acestei parohii.
Pentru că s-au implicat în lucrările de amenajare și înfrumusețare a bisericii, atât părintele paroh Petrică Ghimboașă, cât și ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
De asemenea, a fost dat citire și mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul Duminicii Părinților și Copiilor (6 iunie 2021). La final, Preasfinţitul Părinte Lucian i-a felicitat pe gospodarii din Berzovia pentru un lăcaş de cult care a devenit mult mai frumos după ultimele lucrări.
Localitatea Berzovia este o veche așezare ce datează de pe vremea dacilor şi a Imperiului Roman, cunoscută sub denumirea de ,,Berzobis”. Vatra aşezării înainte de 1800 se găsea în vecinătatea satului Gherteniş, având cu siguranţă un sfânt locaş de lemn. Actuala comunitate parohială fiinţează din anul 1812, când locuitorii au zidit o nouă biserică din piatră și cărămidă, în mijlocul prezentei localități. Biserica a primit hramul „Înălțarea Domnului”.
Pictura bisericii este realizată în tehnica „frescă” de către Constantin Savin în anul 1978. Iconostasul a fost restaurat în 2009 de către Rita Aldea (prima pictură a aparţinut lui Filip Matei). În curtea bisericii s-a zidit un altar de vară în anul 2009, care s-a pictat tot de către Rita Aldea în anul 2013.