35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin
35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin
Articol editat de Casandra Silitra, 7 ianuarie 2025, 14:39
Joi, 9 ianuarie, se împlinesc 35 de ani de la constituirea Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin. Organizația, fondată pe 9 ianuarie 1990, în sala de ședințe a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reșița, a fost creată pentru a reprezenta și susține comunitățile germane din Banatul Montan.
La adunarea constitutivă au participat membri ai comunităților germane din Reșița, Caransebeș, Bocșa și Dognecea. De atunci, Forumul a desfășurat o activitate vastă. Organizaţia a devenit o punte culturală și socială între minoritatea germană, populația majoritară și celelalte minorități din regiune.
Lideri ai organizației în cei 35 de ani
De-a lungul timpului, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin a fost condus de:
- Ing. Karl Ludwig Lupșiasca (1990-1991 și 1992-2004)
- Ing. Anton Schulz (1991-1992)
- Erwin Josef Țigla (din 2004 până în prezent)
35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin. O aniversare simbolică
Data înființării organizației, 9 ianuarie, are o semnificație specială pentru comunitatea germană, coincizând cu ziua de naștere a omului de cultură reșițean Alexander Tietz (1898-1978). Acesta rămâne o personalitate emblematică pentru Banatul Montan, numele său fiind purtat de Biblioteca Germană din Reșița și de Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”.
Un pilon al culturii și identității germane
Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin a fost, în toți acești ani, o fereastră deschisă către cultura și civilizația germană. Organizația a jucat un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunității germane și în promovarea armoniei interetnice din regiune, a transmis directorul organizaţiei, Erwin Josef Ţigla.
Mulțumiri la ceas aniversar
În acest moment festiv, Forumul își exprimă recunoștința față de toți cei care au contribuit la dezvoltarea sa: membri, susținători și parteneri. Fără eforturile lor, Forumul nu ar fi devenit ceea ce este astăzi – un reper cultural și social pentru Banatul Montan, a mai transmis, Erwin Josef Ţigla.