Reexaminarea legii privind eliminare a 102 taxe, respinsă de comisiile Senatului
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 decembrie 2016, 20:23 / actualizat: 28 decembrie 2016, 6:13
82 de senatori PSD, ALDE şi UDMR au considerat neîntemeiate argumentele preşedintelui şi s-au exprimat împotriva cererii de reexaminare, iar reprezentanţii PNL, PMP şi USR au votat pentru, scrie www.romania-actualitati.ro.
Redactorul Radio România Actualităţi, Amalia Bojescu, transmite că fostul ministru al Culturii, senatorul UDMR, Vlad Alexandrescu, a atras atenţia că eliminarea taxei radio-tv loveşte în caracterul autonom al serviciilor publice. Mai mult, spunea el, se aduce atingere dreptului la informare al cetăţeanului.
Vlad Alexndrescu: „În loc să răspundă doar în faţa cetăţenilor, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului şi politicienilor care vor propune, respectiv, vor aproba bugetul lor.
În condiţiile în care politizarea celor două servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţă financiară faţă de Guvern riscă să le ducă la obedienţă totală faţă de putere, indiferent care va fi ea, încălcând flagrant articolul din Constituţie menţionaţ al cărui scop este asigurarea dreptului la informare al cetăţenilor.” a spus fostul ministru.
În schimb, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a dat asigurări că există resursele necesare pentru ca cele două instituţii publice de Radio şi Televiziune să funcţioneze.
Şerban Nicolae: „Această taxă de care se vorbeşte se colectează pe parcursul anului în mod lunar. Nu este vorba în niciun fel de afectarea bugetului Televiziunii Publice şi a Radioului Public întrucât se vor găsi resursele necesare în Legea bugetului.
Respectuos vă rog să dăm un vot pentru respingerea cererii de reexaminare a preşedintelui României, considerând că sunt resursele necesare pentru ca Televiziunea şi Radioul să funcţioneze fără a le pune în situaţii de dependenţă faţă de politic.”
Proiectul de lege merge pentru dezbatere şi vot decizional în Camera Deputaţilor.