Preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu: Taxa radio este singura punte între ascultători şi serviciul public, care le este destinat 100%
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 noiembrie 2016, 14:38
Toate cheltuielile interne sunt provenite din veniturile proprii, deci din taxă, de la curenţ gaz, apă până la salariile jurnaliştilor. Statul şi bugetul nu sunt prezente. Neavând buget, practic, la 1 ianuarie activitatea se va opri.
Ovidiu Miculescu a declarat în cadrul dezbaterii comune Radio România – TVR: cu taxă sau fără taxă?
Cred că se întâmplă din nou o originalitate în România. Radioul Public, serviciul public, a fost înfiinţat acum 88 de ani. O bună parte din el, la înfiinţare, a fost finanţat prin subscripţie publică. Deci putem spune, fără să greşim foarte tare, că Radioul, acest serviciu public, este al cetăţenilor. Această taxă se plăteşte de 88 de ani, este de fapt o contribuţie pe care cetăţenii României o plătesc. Această contribuţie a trecut prin toate regimurile, de la monarhie – Radioul s-a născut sub monarhie – a trecut prin legionari, prin dictatura militară a lui Antonescu, prin comunişti, prin democraţia pe care o vedem din ’89 încoace. Practic, taxa radio este singura legătură, singura punte între cetăţeni, între ascultători şi serviciul public, care le este destinat 100%. Radioul şi Televiziunea nu sunt pentru a place politicienilor, ci pentru consumul cetăţenilor, pentru că înainte de a fi parlamentari, miniştri sau ce sunt, sunt cetăţeni ai acestei ţări. Mai mult decât atâţ Radio România are un loc extrem, extrem de serios în mintea şi în sufletul românilor, este cea mai credibilă medie în momentul acesta, este lider de audienţă, stă extrem de bine financiar, dezvoltă proiecte culturale şi educative extrem de importante, spunem noi, este unul dintre cele mai stabile servicii publice de media din Europa. După principiul ‘haideţi să reparăm ceva ce merge’, probabil că ideea şi promulgarea în această viteză cosmică, într-o perioadă electorală agitată, reprezintă, din punctul nostru de vedere, o eroare, care dacă nu se îndreaptă la timp, va fi foarte, foarte greu de reparat.