Maria Ţoghină: O separare de funcţii nu poate rezolva o problemă economică
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 martie 2016, 08:00
Ea a fost, la momentul respectiv, gândită cu specialiştii UE de Radio şi Televiziune, cu specialiştii Radioului public şi Televiziunii Române, cu oamenii politici care în acele momente se gândeau să găsească cea mai bună soluţie pentru ca cele două instituţii să funcţioneze ca nişte servicii publice independente. Şi cred, din această perspectivă, cel puţin în ceea ce priveşte situaţia Radioului public, legiuitorii din acel moment au avut succes, au găsit formula potrivită din punctul meu de vedere. Îmi amintesc că în anul 1994, când ne-am separat de Televiziunea Română, oarecum radioul a rămas cu problemele, iar televiziunea a preluat tot ceea ce era mai bun şi mai frumos din acest patrimoniu comun.
La întrebarea dacă o astfel de separare ar putea rezolva problema Televiziunii Române, răspunsul Mariei Oghină a fost:
Din păcate şi spre tristeţea tuturor prietenilor mei de la Televiziunea Română, cu mâna pe suflet, din experienţa mea de cinci ani, vă spun că nu. O separare de funcţie nu poate rezolva o problemă economică ce constă într-un lucru foarte simplu, cheltuieşti mai mult decât ai ca venituri. Este ca într-o familie, foarte simplu, dacă aducem acasă doi lei cheltuim doi lei, dacă nu ne permitem să cheltuim chiar mai puţin ca să economisim ceva. Dacă aducem acasă doar doi lei şi cheltuim trei lei, chiar dacă divorţăm să ştiţi că datoriile rămân aceleaşi, cheltuielile rămân aceleaşi, iar veniturile tot aceleaşi. Cam aşa se întâmplă şi cu separarea funcţiilor.
Cred că întotdeauna politicul va încerca oarecum să controleze media, dar o nominalizare nu poate schimba o politică editorială care se circumscrie unor prevederi legale. Şi din fericire, la Radio, au fost foarte puţine astfel de situaţii, au fost, le-aş numi eu accidente, şi nu prin intermediul Consiliului de Administraţie. În cei zece ani de când sunt membru al Consiliului de Administraţie, dintre care cinci am fost preşedintele Consiliului de Administraţie, vreau să vă spun că nu acolo s-a modificat politic linia editorială a Radioului public. Linia editorială a Radioului public a fost întotdeauna circumscrisă misiunii conferită de Legea 41, iar Consiliul de Administraţie s-a străduit întotdeauna să vegheze asupra respectării acestei misiuni, asupra echidistanţei şi independenţei politice. Ceea ce este şi firesc, iar politica editorială de zi cu zi o fac jurnaliştii Radioului public şi cred că acesta este cel mai mare câştiga al Legii 41.