Deputata UNPR Luminiţa Adam: SRR şi SRTv trebuie tratate separat, pentru că au situaţii diferite.
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 martie 2016, 20:44
Ea consideră că legea de funcţionare şi organizare a celor două instituţii este învechită, dar trebuie schimbată numai după dezbateri serioase, la care să participe toate părţile implicate.
Legea ar trebui adaptată zilelor în care trăim. Totuşi vorbim despre o lege din 1994. Chiar se impune o lege a audiovizualului foarte bine făcută şi adaptată noilor condiţii. Ar trebui adusă toată lumea la masă şi toţi ar trebui să ajungă la concluzia că nu se mai poate aşa, că trebuie să modificăm şi trebuie să modificăm în bine.
Ar trebui adusă toată lumea la masă, şi Televiziune, şi Radio, şi reprezentanţi ai societăţii civile, şi clasă politică şi toţi ar trebui să ajungă la concluzia că nu se mai poate aşa, că trebuie să modificăm şi trebuie să modificăm în bine. Faptul că situaţia de la Televiziunea Română a ajuns acum într-o stare cronică, că eu aşa o văd, dacă tot vorbim de boală, bolnav, perfuzie – mă scuzaţi, dar noi am lăsat-o să se cronicizeze. Adică nici unul din actorii politici principali nu au făcut ceva.L-am auzit pe dl preşedinte al Senatului, dl Tăriceanu, vorbind: e nevoie de insolvenţă, dar să nu se ajungă la faliment. Mă iertaţi, eu sunt jurisţ eu ştiu că în momentul în care nu reuşeşti să te redresezi în urma procedurii de insolvenţă, automat ajungi la faliment. Eu nu ştiu cum dânsul poate, cel puţin aşa, la nivel juridic, să despartă cele două noţiuni? Şi ştiţi ce mă surprinde cel mai tare şi mă doare foarte tare, în acelaşi timp? Nimeni nu vorbeşte de valorile culturale pe care le deţine Televiziunea Română. Nimeni nu vorbeşte de arhiva pe care o deţine Televiziunea Română. Din punctul meu de vedere, Televiziunea Română este parte a istoriei poporului român, parte a istoriei de care nu avem voie să ne batem joc. Copiii noştri, cei care vin după noi, au nevoie de mărturia vie…
Eu, iarăşi, n-am văzut în proiectul de lege, dar poate că n-am reuşit eu să văd suficient de bine, că se leagă televiziunea de radio, nu, sunt tratate absolut diferiţ adică, spun: „în cazul Radio”, „în cazul TV”, deci haideţi să nu creăm false probleme, haideţi să vedem problemele reale şi să încercăm să le rezolvăm pe acestea. Or, problema reală este managementul. Se spune, a, a fost politizată. Bine, şi cine ne dă garanţia că nu va urma să fie politizată? Adică, am pus noi acum, ne-am aşezat toţi lamasă şi am spuş gata, din punctul ăsta de vedere, din momentul ăsta, nu mai politizăm televiziunea? Nu, nici vorbă. Ne batem în declaraţii, ne batem în idei, dar nimeni nu vine cu un plan concret de redresare.
Foto: www.mansimonaallice.ro