Tăriceanu: Până luni voi pregăti pachetul de măsuri astfel încât procedura de insolvenţă, în cazul TVR, să poată fi demarată
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 martie 2016, 09:26 / actualizat: 5 martie 2016, 22:13
„Văzând situaţia de săptămâna trecută de la Parlament, în general nu stau să aştept foarte mult şi nici nu am mari aşteptări – nici de la guvern, nici din altă parte – astăzi pot să vă spun că am avut o reuniune, eu personal, cu specialişti în insolvenţă, ca să văd, după părerea mea, care este singura soluţie fezabilă în acest moment. Ce trebuie să facă Parlamentul, care este una din instituţiile care trebuie să acţioneze, pentru a încerca o salvare şi apoi o redresare a televiziunii, care însă trebuie să fie acompaniată printr-o acţiune a guvernului, a executivului în mod obligatoriu. Deci este un pachet de măsuri care trebuiesc luate de urgenţă”, a subliniat Călin Popescu Tăriceanu.
„Şi pot să vă spun mai mult – că până luni voi pregăti pachetul de modificări legislative la legea de funcţionare a televiziunii, în aşa fel încât această procedură să poată să fie demarată – procedura de insolvenţă – care apără televiziunea de creditori într-o anumită formulă, cu următoarea menţiune – vreau să fac o mică paranteză: legea insolvenţei poate să ducă pentru societăţile comerciale inclusiv la faliment – ei bine, voi pune o prevedere explicită, potrivit căreia Televiziunea Publică nu poate să fie declarată în falimenţ având în vedere că este o instituţie de interes public”, a adăugat preşedintele Senatului.
„Luni, această propunere de modificare legislativă va fi (…) nu pot să spun că am convingerea, dar am speranţa că este susţinută larg, de un larg spectru politic. Va fi depusă în procedură de urgenţă şi sper cât de repede să putem realiza aceste modificări încât să uşurăm situaţia”.
„Guvernul a spus că nu poate să modifice această lege organică de funcţionare a televiziunii şi de aceea trebuie să recurgem la această formulă rapidă, în procedură de urgenţă, de introducere a unor noi prevederi în baza cărora televiziunea să poată solicita intrarea în insolvenţă”, a mai menţionat Tăriceanu.
Acest lucru presupune că nu se opreşte funcţionarea televiziunii, programele vor putea să fie realizate mai departe, dând posibilitatea administratorului judiciar să ia acele măsuri de redresare economică a societăţii, a explicat preşedintele Senatului.
„Vă gândiţi că reducerea cheltuielilor va însemna tăierea programelor. Dar reducerea cheltuielilor poate să însemne şi reducerea risipei şi o restructurare. Televiziunea publică, ca o instituţie publică care se respectă, risipa e la loc de cinste”. Pe lângă intrarea în insolvenţă, este nevoie şi de câteva măsuri guvernamentale privind nivelul taxei şi modul în care taxa se colectează.
Teoretic pot fi multe soluţii, dar mult mai complicate.
„Eu cred că, cu o gestiune economico-financiară mult mai serioasă, mult mai severă, care să elimine în primul rând risipa, cu o drămuire a banului public în final, pentru că vorbim şi de banul public, mai atentă decât până acum, dar şi cu alte ingrediente care trebuie să aducă venituri în plus şi care să permită televiziunii nu să funcţioneze într-un regim de avarie permanenţ pentru că nu ăsta e scopul, ci să se ridice”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Sursa: stiri.tvr.ro