Universitatea din Cluj (1581) – Colegiul Major Iezuit, aflat pe același plan cu universitățile din Germania, Franța, Italia
Ofensiva protestantă eliminase aproape complet catolicismul din Transilvania în deceniile şase şi şapte ale secolului al XVI-lea. Un iezuit compara situaţia catolicismului în Transilvania, pe care a găsit-o în 1579, cu cea din India. Catolicii, câţi mai rămăseseră, erau supuşi presiunii. „Ereticii – adică protestanţii, nota un catolic –, păstrând obiceiul lor, nu încetează să calomnieze […] răspândind mai multe minciuni […] dând zvon că dintre noi sunt nişte femei travestite care au născut.“
Articol editat de Valentina Adam, 1 octombrie 2018, 10:19
În 1571 principe al Transilvaniei devine catolicul Ştefan Bathory. El a fost cel care a aplicat în Transilvania recomandările Conciliului de la Trento (1545 – 1563), cu un accent deosebit pe instruirea biblică şi liturgică a clerului, pe educaţie în general, pentru a contracara opera educativă desfăşurată de protestanţi.
Ordinul iezuit dispunea în acel moment de cea mai bună reţea de instituţii de educaţie, între care cele mai importante erau collegium maius (colegiile majore), asemănătoare şi echivalente universităţilor. Lor le-a încredinţat Ştefan Bathory realizarea unui colegiu în Cluj. La 20 decembrie 1579 se ţineau primele cursuri de gramatică, destinate celor două clase din cursul inferior, la fosta mănăstire benedictină din Cluj-Mănăştur.
Află toată povestea pe siteul eualegromania