Ascultă Radio România Reșița Live

Praid, în inima Ținutului Sării

În 1659 se vorbește pentru prima dată de „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”, ținut care include Sovata, Ilieşi, Praid, cele două Ocne – de Sus şi de Jos, Sărăţeni, Atia, Şiclod, Solocma şi Corund.

Aici se găsește unul din cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, cu rădăcini la  2,7 km adâncime.

Sarea din zăcământul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani şi constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului, spun cunoscătorii.

Vom afla mai multe despre mina de sare de la Praid după ce vom lua autobuzul de la gura minei.

Praid, în inima Ținutului Sării

Articol editat de Mirabela Afronie, 18 august 2014, 22:30 / actualizat: 19 august 2014, 8:40

Comuna Praid este poarta de intrare în județul Harghita, pe DN 13A, dacă vă îndreptați dinspre Sovata, jud.Mureș, o altă stațiune balneoclimaterică foarte căutată pentru tratament și odihnă.  În mijlocul comunei Praid, veţi găsi o intersecție din care drumul o ia la stânga spre Gheorgheni,  pe DN 13B,  și la dreapta către Corund – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc, continuând pe DN 13A.

Praidul este atestat din anul 1564, iar numele său vine din cuvântul maghiar „paraj” , însemnând păşune mică cu iarbă.

În 1659 se vorbește pentru prima dată de „Zona ocnelor de sare” sau „Ţinutul Sării”, ținut care include Sovata, Ilieşi, Praid, cele două Ocne – de Sus şi de Jos, Sărăţeni, Atia, Şiclod, Solocma şi Corund.

Aici se găsește unul din cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, cu rădăcini la  2,7 km adâncime.

Sarea din zăcământul Praid cuprinde cantităţi exploatabile pe sute de ani şi constituie una din comorile de nepreţuit ale Ardealului, spun cunoscătorii.

Vom afla mai multe despre mina de sare de la Praid după ce vom lua autobuzul de la gura minei.

Iar dacă aveți timp și răbdare pentru povești „sărate”, mai jos puteți asculta pe-ndelete un reportaj despre Salina Praid.

Noroc bun,  Jó szerencsét !

Este prima inscripție pe care o veți întâlni la intrarea în mina de sare de la Praid. Este salutul tradițional al minerilor, pe care ni-l însușim măcar cât va dura călătoria noastră sub Pământ, spre „orizonturi”…

foto Inscriptie Intrarea in Salina Praid

Judecând după mulțimea care așteaptă autobuzele, putem spune că a trecut perioada de criză. Iar dacă aplecăm urechea și la ce spune directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, anul acesta sunt cu 10 la sută mai mulți vizitatori ca anul trecut, dar recordul a fost atins într-o zi de august 2012, însemnând  6500 de vizitatori într-o singură zi.

Acum sunt cam 5000 de vizitatori într-o zi. De departe, cel mai bun an a fost 2009, când s-au înregistrat  460 de mii de intrări.

Ce trebuie să știți este că veți călători mai bine de un kilometru cu un autobuz, că lumina artificială va lua locul luminii naturale, și că pe măsură ce vă veţi îndepărta de gura de intrare, mirosul de sare va fi mai consistent. Ba chiar și gustul sării se va insinua ușor.

Vă lasă autobuzul în “stație”, dar mai aveți de coborât vreo 300 de trepte, destul de abrupte.  Uimirea este pe măsura dimensiunilor sălii care vi se deschide în fața ochilor, la 120 de metri adâncime:  ați ajuns în baza de agrement,  amenajată la „Orizontul 50”, cu o lățime de 20 de metri și o înălțime de 14 metri, foarte lungă și cu un aer puternic ionizat, eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Veți dori o haină în plus, pentru că acolo jos sunt, în mod constant, 16 grade Celsius. Umiditatea este mai scăzută iar presiunea mai mare decât la suprafață.

Indiferent că sunteți aici pentru tratament sau pentru relaxare, aveți parte de confortul unui mic orășel.

Sistem de iluminat, chiar și wireless şi televiziune, spaţii de creaţie, cafenea, cinema 3D şi o farmacie naturistă, cum altfel?!, multe  terenuri de joacă pentru copii, pline de veselie, mai nou și un parc de aventură, cu tot cu tiroliană.

 Din 1993, există aici și o capelă ecumenică, unde slujesc preoți ortodocși, catolici și reformați.

Jumătate dintre cei care coboară în mină, într-o zi, sunt aici pentru tratament.

Potrivit directorului Salinei, Seprődi Zoltán, din cele împărtășite de vizitatori se poate trage concluzia că 80 la sută din cei care vin la tratament în Salina Praid nu mai au nevoie de antibiotice pe timpul iernii.

Există, însă, și contra recomandări, regăsite chiar pe site-ul oficial al Salinei Praid: tuberculoză, bolile acute respiratorii, tensiune mare, cardiopatie ischemică, boala Basedow, boala sistemului nervos manifestată prin leşin şi ameţeli, claustrofobie, sarcină avansată, așa încât medicul va decide ce este mai bine pentru dumneavoastră.

Și după atâta tratament și distracție, veți dori să aflați mai multe despre evoluția în timp a Salinei Praid.

Muzeul deschis în 2002 prezintă unelte şi obiecte de lucru utilizate în extracţia sării de la Praid încă din secolul al XVIII-lea, dar și istoricul  exploatării sării din zăcământul Praid, istoric surprins în numeroase fotografii.

Istoria exploatării sării din Transilvania îşi are originile undeva în epoca romană.  Se spune că zăcământul de sare de la Praid păstrează mai multe taine, care ţin de geologie, istorie, minerit şi de efecte balneare curative. Prima taină este chiar geneza sării din bazinul Transilvaniei. Aliniamentul estic Corund-Praid-Sovata-Gurghiu este marcat de apariţiile „brâului de sare”, în cadrul căruia sarea de la Praid apare la suprafaţă ca pălăria unei uriaşe ciuperci. Se apreciază că formarea sării din Transilvania datează de aproximativ 20-22 milioane de ani.

În anul 1762.

Atunci a început mineritul subteran propriu-zis la Praid, sub conducerea inginerului de mine austriac Johann Frendl. A fost deschisă mina Iosif  sau ocna „clopot“. Sarea extrasă, legată în piei de bivoli, a fost trasă la suprafaţă cu ajutorul crivacului, acţionat cu patru perechi de cai. Extragerea sistematică a sării a început în anul 1787, când salina din Praid a trecut în proprietatea vistieriei de la Viena.

Tehnica mineritului din salinele din Transilvania şi Maramureş a fost restructurată după Primul Război Mondial de către administraţia română de stat, iar în 1945 a fost introdusă metoda de exploatare prin împuşcare.

Astăzi, sarea se extrage la cinci niveluri sub baza de agrement, adică 400 de metri adâncime. Zilnic sunt extrase câteva sute de tone de sare. Cantități importante de sare de la Praid sunt folosite și la deszăpeziri.

Vorbeam mai devreme de taine? Abia în anii 1960 a fost dezvăluit secretul curativ al Salinei Praid, în sălile „orizontului” minei Gheorghe Doja. De atunci putem vorbi despre speleo şi climatoterapia în subteran, după modelul salinei din Wieliczka, Polonia.

Din anul 1980, baza de tratament şi vizitare a fost amenajată la orizontul +402 m, la adâncimea de 120 m. Acolo începe și povestea minei de sare, care se lasă descoperită de fiecare turist dornic să-și recapete sănătatea sau, pur și simplu, să se relaxeze.

Pe traseul marcat pentru ieșire, la „Orizontul 60” găsiţi zona de vizitare numită și Panorama Belvedere „Mina Iosif”. Există o galerie a vinurilor alese sau vă puteți potoli foamea chiar în restaurantul Salinei Praid. O fi mai sărată mâncarea aici?!

O investiție a Societății Naționale a Sării de 1,5 milioane de euro, finalizată în vara 2014, un succes neașteptat – ștrandul cu apă sărată. 

La suprafață vă așteaptă cel mai nou ștrand cu apă sărată din Transilvania, cu o salinitate de 220 grame/ litru, întocmai ca a Mării Moarte.

Strandul se întinde pe o suprafață de 5.200 de metri pătrați, din care luciul de apă este de 1.942 de metri pătrați.

Sunt două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care crește treptat pâna la 90 de centimetri și apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri.

Alte atracții în Ținutul Sării:

Canionul de sare, format în urma săpăturilor rămase după exploatarea sării, umplute de apa de ploaie, și transformate într-un lanț de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format Canionul Sării, cu timpul adâncit de pârâul Corund.  Este locul preferat al plantelor de sărătură, al căror gust chiar este sărat.

O altă structură geologică este stânca de aragonit, denumită Dealul Melcilor, în vecinătatea drumului naţional spre Corund. Din 1980 este rezervație geologică și se întinde pe 1,5 ha.

În apropierea Dealului Melcilor se află și Muzeul aragonitului, unic în Europa, care prezintă istoria exploatării aragonitului în zonă. Se spune că aragonitul amplifică energia spirituală, controlează mânia și eliberează stresul acumulat.

Aproape de Praid se află și Lacul Ursu din Sovata, unic în Europa, un lac helioterm care înmagazinează căldura solară.

foto Lacul Ursu Sovata

În zona Praid se desfășoară foarte multe evenimente, începând chiar din luna ianuarie.  Iată câteva dintre evenimentele rămase din acest an, în zona Praid:

Zilele Praidului în ultimul weekend din august, Festivalul orchestrelor de fanfară în ultima duminică din august, Tabăra de creație artistică din Salină în prima parte a lunii septembrie, Festivalul Sarmalelor la mijlocul lunii septembrie, Balul strugurilor în luna octombrie.

foto festivalul sarmalelor

Coordonate GPS pentru Salina Praid: N 46.550809, E 25.120459

Călătorului îi stă bine pe cărările Transilvaniei!  Călătoria noastră continuă!

 

 

George Constantinescu – Teoria sonicităţii, 1918
Eu aleg România vineri, 30 noiembrie 2018, 09:44

George Constantinescu – Teoria sonicităţii, 1918

Revista britanică The Graphic publica în anul 1926 un tablou cu cele mai ilustre personalităţi ştiinţifice ale lumii: Einstein, Edison,...

George Constantinescu – Teoria sonicităţii, 1918
Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz
Eu aleg România joi, 29 noiembrie 2018, 19:43

Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz

Planul de campanie pentru anul 1917 pe frontul românesc, îndelung discutat cu aliații ruși și cu Misiunea Militară Franceză, condusă de...

Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz
Hermann Oberth, primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid
Eu aleg România miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:41

Hermann Oberth, primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid

Acum 122 de ani, într-o casă din Sighişoara, seara, mai multe persoane discutau profeţia făcută de unul dintre bunici: „Peste o sută de ani...

Hermann Oberth, primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid
Henry Coandă – primul zbor cu un avion cu reacţie
Eu aleg România luni, 26 noiembrie 2018, 16:16

Henry Coandă – primul zbor cu un avion cu reacţie

Savantul român Henri Coandă a realizat macheta unui „avion fără elice“ şi a expus-o la salonul internaţional de la Berlin, din 1907, dar...

Henry Coandă – primul zbor cu un avion cu reacţie
Eu aleg România duminică, 25 noiembrie 2018, 10:37

Gheorghe Marinescu – fondatorul şcolii româneşti de neurologie

În primele decenii ale secolului trecut, cei ce treceau vara prin parcul oraşului Sinaia puteau privi miraţi la un personaj care, pe o bancă,...

Gheorghe Marinescu – fondatorul şcolii româneşti de neurologie
Eu aleg România sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 15:29

Constantin Brâncuşi – „Viaţa mea a fost doar un şir de miracole“

„Viaţa mea a fost doar un şir de miracole“, spunea Constantin Brâncuşi. A plecat de acasă la 11 ani, lăsând în urmă o mamă văduvă....

Constantin Brâncuşi – „Viaţa mea a fost doar un şir de miracole“
Eu aleg România vineri, 23 noiembrie 2018, 14:32

Traian Vuia, primul zbor – 1906

În 1902, când a plecat la Pariş Traian Vuia i-a spus mamei: „Nu plânge, mama, ca ma duc departe, dar vei auzi de mine lucruri frumoase si nu ma...

Traian Vuia, primul zbor – 1906
Eu aleg România joi, 22 noiembrie 2018, 11:19

Nicolae Iorga – poate cea mai vastă operă din istoria culturii universale

„Opera lui Iorga e atât de vastă – poate cea mai vastă operă din istoria culturii universale – ea atinge domenii atât de felurite, încât...

Nicolae Iorga – poate cea mai vastă operă din istoria culturii universale