Nicu Vlad, cel mai bun halterofil român din toate timpurile
La Jocurile Olimpice de la Los Angeleş din 1984, un tânar galatean uimea întreg mapamondul prin forta sa. La doar 20 de ani si aflat în premiera la competitia suprema, Nicu Vlad câstiga într-o maniera entuziasmanta întrecerile categoriei 90 kg, devenind campion olimpic la haltere. Ridicând în picioare întreaga sala, românul stabilea si trei recorduri olimpice, detronându-l pe unul dintre idolii sa, sovieticul David Rigert.
Articol editat de Valentina Adam, 30 iunie 2016, 14:03
“Pentru mine a fost concursul vie?ii mele. A fost un rezultat foarte bun, câ?tigînd titlul de campion olimpic, dar am doborât ?i trei recorduri olimpice.”
Nascut în comuna galateana Piscu, la 1 noiembrie 1963, Nicu Vlad a fost descoperit de fratii Georghe si Pavel Gospodinov si de Alexandru Dumitrescu, în urma unei selectii organizate la scoala din localitate. Înca de la primul contact cu haltera, pustiul de clasa a 8-a s-a dovedit un talent înnascuţ reusind, la greutatea sa de 48 kg, sa ridice fara mari probleme 42 kg.
În 1980 primeste acceptul parintilor de-a pleca la Bucuresti, unde avea sa-si înceapa ascensiunea fulminanta. Dupa doar un an câstiga primul sau titlu national, iar în 1982 participa la Campionatele Europene de juniori din Bulgaria, unde obtine trei medalii de bronz. Visul de-a deveni campion mondial la juniori îi este spulberat în anul urmator, când, din cauza unei delegatii oficiale cipriote, pierde avionul spre Egip, gazda competitiei.
Dezamagiţ Nicu Vlad se concentreaza pe Jocurile Olimpice de la Los Angeleş unde avea sa-si faca debutul în clubul celor puternici. Salba de medalii, cucerita în anii ce-au urmat succesului de pe tarâmul american, i-a confirmat valoarea si l-a plasat printre cei mai buni halterofili ai lumii din istorie.
Pe lânga aurul adjudecat la Los Angeleş Nicu Vlad, supranumit „Hercule din Carpati”, mai are în palmares doua medalii olimpice, una de argint si alta de bronz, obtinute la Seul, în 1988 si la Atlanta, în 1996. De la Campionatele Mondiale si Europene a strânş de-a lungul timpului, peste 50 de medalii, jumatate dintre acestea fiind de aur, stabilind totodata si trei recorduri mondiale la stilul smuls. Dupa 1990, timp de 4 ani, a reprezentat Australia la doua editii ale Campionatelor Mondiale si la Jocurile Commonwealth, reusind rezultate notabile pentru tara de la Antipozi. Ambitia de fier si munca titanica la antrenamente au stat la baza drumului sau catre o viata de legenda.
Citiţi continuarea pe site-ul http://eualegromania.ro/2016/06/30/nicu-vlad-cel-mai-bun-halterofil-roman-din-toate-timpurile/