Eu aleg România – Hora de la Frumuşica
Articol editat de Valentina Adam, 29 august 2018, 10:24
„Trei paşi la stânga linişor
Şi alţi trei paşi la dreapta lor;
Se prind de mâini şi se desprind,
S-adună cerc şi iar se-ntind,
Si bat pământul tropotind
În tact uşor.“
Aşa se joacă hora în poezia lui George Coşbuc, Nunta Zamfirei.
„Dansul circular – ne spune Mircea Eliade – este extrem de răspândit în toată Eurasia, în Europa Orientală, în Melanezia, la indienii din California“. Dacă în paleolitic era practicat de vânători fie pentru a împiedica sufletul animalului doborât să facă rău, fie pentru a asigura înmulţirea vânatului, odată ce omul devine din culegător şi vânător producător al hranei, prin agricultură, semnificaţia lui se leagă de timpul circular şi ciclul cosmic. „Deoarece lumea şi existenţa umană – ne spune tot Mircea Eliade – sunt valorizate în termenii vieţii vegetale, ciclul cosmic este conceput ca o repetare indefinită a aceluiaşi ritm: naştere, moarte renaştere“. Este ciclul vieţii umane şi al celei vegetale, de care viaţa umană depindea.
„Dansul circular“, sau hora, a supravieţuit până astăzi în lumea satului românesc, printr-un mecanism pe care cercetătorii n-au reuşit să îl descifreze complet. Semnificaţia ei rituală a rămas aproape aceeaşi: locul celor care se duc este luaţ pe rând, de alţi dansatori. În pluş hora de duminică a căpătat şi rosturi noi în cadrul comunităţii: este momentul când se comunică întâmplările de peste săptămână.
În cadrul a ceea ce s-a numit „civilizaţia europeană arhaică“, dezvoltată într-o direcţie originală ce o distinge de culturile Orientului Apropiaţ pe care le precede cu câteva sute de ani, dar şi de cele ale Europei Centrale şi Septentrionale, Cultura Cucuteni ocupă un loc aparte. Doar proverbiala noastră „lentoare“, ca să nu îi spunem altfel, face ca aceasta să nu fie încă inclusă în patrimoniul UNESCO. Descoperirile arheologice de pe o arie de 350.000 km2 ne arată o societate cu o situaţie materială înfloritoare, cu o viaţă intelectuală activă, preocupată de inovaţie şi de producerea de bunuri de prestigiu. Ceramica cucuteniană este unică în Europa.
Află toată povestea pe eualegromania.ro