Constantin Brâncuşi – „Viaţa mea a fost doar un şir de miracole“
Articol editat de Valentina Adam, 24 noiembrie 2018, 15:29
A plecat de acasă la 11 ani, lăsând în urmă o mamă văduvă. Ajunge să spele butoaie la un birtaş din Craiova. Admis la Şcoala de arte şi meserii din Craiova oraş, îşi începe ucenicia într-un atelier de mobilă. Văzându-i talentul, directorul şcolii îl trimite cu o bursă şi o scrisoare de recomandare la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti.
În 1902 pleacă spre Paris pe jos, unde ajunge, după o călătorie prin Germania şi Elveţia, în 1904, doi ani mai târziu, bolnav şi fără un ban. A spălat vase seara prin restaurante. S-a dus la un bal mascat al Academiei de Belle-Arte, în 1907, costumat cu un soi de bucium, cu clopoţei la braţe şi picioare, cu un ciur pe cap, înfăşurat în două covoare orientale, cel din spate atârnând ca o trenă. S-a întors acasă în zori, călare, urmat de o numeroasă escortă.
La 30 ani a fost exmatriculat de la Belle-Arte pentru limită de vârstă. În inima Parisului, în care nu trăia izolat, dovadă legăturile şi prieteniile cu Rousseau Vameşul, Guillaume Apollinaire, James Joyce, Modigliani, Brâncuşi rămâne prin felul de trai un ţăran român, făcându-şi mobilele cu mâna lui, încălzindu-se cu o sobă de cărămidă, având propria presă de ulei.
Află toată povestea pe siteul eualegromania