Și televiziunea ucide!
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 noiembrie 2015, 10:24
Pornită inițial ca o manifestare de comemorare a victimelor de la Colectiv, mișcarea de stradă a tinerilor din capitală s-a transformat repede într-un protest care a aprins și țara. Se căutau vinovați, se cereau capete, se dorea inițial stoparea corupției, iar mai apoi primenirea clasei politice românești.
Perfect valabile și pertinente solicitările tinerilor, al căror număr ajunsese la peste 70 de mii. Atâta doar că punctul culminant al protestelor s-a produs în interiorul Cotroceniului unde au fost chemați 20 de reprezentanți ai societății civile, nu toți prezenți la manifestațiile din capitală. Au urmat câteva zile, în care televiziunile se băteau să-i aducă pe sticlă pe aceștia, dar și pe alți reprezentanți ai tinerilor, timp în care protestele din stradă s-au stins, încet dar sigur. Cu 1.500 de copii în Piața Universității, protestul lor a ajuns în derizoriu.
Ce s-a obținut? Căderea Guvernului, demisia primarului Piedone și o urgentare a anchetei privind tragedia din clubul bucureștean. Sincer să fiu, ieșirea tinerilor în stradă s-a potrivit mănușă pe dorința lui Ponta de a renunța la guvernare. Cred că aștepta o astfel de presiune pentru a renunța la tot. Cu sau fără demisie, soarta primarului Piedone era aceeași: arest preventiv. În rest….nimic.
Unde este dorința de schimbare, de primenire a clasei politice; ce s-a întâmplat cu corupții din parlament; unde sunt tinerii care ar fi putut să iasă în față pentru a aduce un suflu nou actualei clase politice românești, amorțită în jaf și afaceri cu statul? Vă spun eu; pe la televiziuni. Încă am în minte periplul liderilor evenimentelor din 89 la Televiziunea Română, singura de altfel la acea vreme. Dar prezența lor acolo a fost posibilă datorită presiunii străzii. E drept că și atunci au fost manipulări care să-i țină pe oameni afară din case, sub ploaia de gloanțe trasă de nu se știe cine. Prezența lor, în număr mare, a permis o schimbare a sistemului la acea vreme, nu doar a guvernului.
Chiar dacă e posibil să-mi atrag oprobiul unora, cred că evenimentele din această toamnă din România se vor concretiza cu un guvern de tehnocrați care va rezista până în primăvară, când va fi picat printr-o moțiune de cenzură și va fi instalat un guvern politic, pe o altă majoritate parlamentară, care va organiza alegerile dintoamnă; pentru că aceasta este de fapt miza jocului: cine organizează alegerile.
Cât despre primenirea clasei politice, să avem pardon; probabil partidele vor include pe listele lor câțiva tineri pe locuri neeligibile. Iar reducerea numărului de parlamentari, stoparea penalilor de a accede în parlament, oprirea corupției și toate celelalte doleanțe ale tinerilor care au umplut Piața Universității săptămâna trecută, vor rămâne doar materie de studiu pentru istorici.
Și uite așa, România lucrului bine făcut s-a făcut încă odată cu o jumătate de măsură, iar televiziunile sunt principalele vinovate pentru încă o crimă; au ucis o mișcare ce putea să aducă o curățenie generală în rândul clasei politice românești, amorțită în jaful banului public.
Dan Agache
Sursă foto: atitudini.wordpress.com