Săracă țară bogată!
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 aprilie 2016, 09:16
Atâta doar că România a avut parte în ultimii 26 de ani și mai bine, de o clasă politică aflată la conducere, care a gândit antiromânește. S-a distrus industria prin dezafectarea unor intreprinderi vitale pentru economia țării, s-au înstrăinat hidrocarburile, producția de energie electrică, terenurile agricole au ajuns pe mâna unor latifundiari care fac legea, transportul maritim, feroviar și rutier a fost decimat.
E poate una dintre tarele noastre că nu știm să ne alegem oamenii care să ne reprezinte. E sigur vina noastră că ne-am obișnuit să stăm prea mult cu capul plecat de frică, din lașitate…nu știu. Am devenit un experiment pe plan mondial pentru cei cu interese mari, mult mai mari în zonă: economice, strategice, militare. Un experiment pe jumătate eșuat din care continuăm să facem parte, fără ca noi să schițăm un gest măcar de revoltă.
Avem pe plaiurile mioritice cam tot ce am avea nevoie pentru a ne descurca singuri, pentru a trăi bine, nu asemeni unui slogan electoral, ba cred că ne-ar rămâne și pentru alții, că așa e românul, cu inimă largă și bun, prin definiție. Avem de toate, cum spuneam, mai puțin o clasă politică ori tehnocrată conducătoare.
Am ajuns la mai bine de un sfert de veac de la o țară cu ZERO datorii, pe care tot noi le-am achitat, la una împovărată financiar la organismele internaționale. Am ajuns să muncim noi și cu siguranță o vor face și generațiile următoare, pentru a achita datorii făcute de echipe de hoți și incompetenți. Îmi asum termenii și afirmațiile.
Ne-am obișnuit să fim în fruntea clasamentului european când e vorba de ceva rău și în coada acestuia dacă e de bine. Și nimeni nu face nimic, pentru că nimeni nu e interesat de nimic în țara asta. Cu excepția interesului personal și al celui de clică, ori de grup dacă vreți. Dacă într-un top al celor mai bogate state din lume nu suntem tocmai ultimii, avântul de bucurie ne este brusc tăiat, însă, când observam că în fața noastra există țări din lumea a treia. Dacă ne raportăm doar la continentul pe care viețuim, atunci e clar că suntem printre populațiile cele mai sărace ale Europei.
S-a adîncit de asemenea și diferența dintre bogații și săracii României. O prăpastie cât un hău ne despart și nimeni nu dorește să construiască o punte. Există oameni printre noi care nu au după ce bea apă. Există semeni de-ai nostri care nu au ce pune copiilor pe masă. Există în plin mileniu 3, oameni care-și găsesc o coajă de pâine prin gropile de gunoi ale marilor orașe, sau scotocind prin pubelele din preajma aglomerărilor urbane.
E bine să ne amintim de aceste lucruri măcar acum în Săptămâna Patimilor. E bine să vorbim despre ele, dar și mai bine ar fi dacă am pune mână de la mână, pentru a construi o punte între cei mai bogați și cei mai săraci semeni ai nostri.
Dan Agache
Sursă foto: libertatea.ro