Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii!
Vă amintiţi probabil de unul din scheciurile nemuritorului Constantin Tănase, acela cu “Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii”. Pentru cei născuţi mai timpuriu, îmi permit să reamintesc două strofe ale cupletului, actual şi astăzi:
Articol editat de Valentina Adam, 3 mai 2016, 08:05
“Ne-am trezit din hibernare
Şi-am strigat cât am putut:
Sus Cutare! Jos Cutare!
Şi cu asta ce-am făcut?
Am dorit, cu mic, cu mare,
Şi-am luptat, cum am ştiut,
S-avem nouă guvernare,
Şi cu asta ce-am făcut? “
Mai avem câteva zile şi intrăm oficial în campania electorală pentru localele de anul acesta. Până aici nimic nou sub soare, atâta doar că în acest an lupta se dă după reguli neştiute încă. Cel mai probabil, mâine Curtea Constituţională va tranşa disputa dintre PSD şi PNL: unul sau două tururi.
Mai contează oare că acest diferend ar fi trebuit lămurit în plenul Parlamentului României, sau că în timpul jocului regulile nu ar trebui schimbate, aşa cum recomandă şi Comisia de la Veneţia. Se pare că nu. Parlamentul a decis acum ceva vreme, cu majoritate de voturi, alegeri locale dintr-un singur tur. Desigur, această decizie nu este tocmai democratică, pentru că primarul unei localităţi ar putea fi ales în acest fel cu mai puţin de jumătate plus unul din numărul celor care vin la vot şi astfel este pusă sub semnul întrebării legitimitatea sa.
La vremea aceea, liberalii erau pe cai mari şi această iniţiativă parlamentară era menită să taie elanul partidelor mici şi al independenţilor. Între timp lucrurile s-au mai schimbat în echilibrul de putere, iar PNL-ul vrea două tururi, pentru că aşa e democratic, spun domniile lor. Oare nu era la fel când au votat alegeri dintr-un singur tur? Nu ştiu, întreb şi eu.
Problema de fond este că două tururi sunt mai bune pentru democraţie decât unul singur. Atâta doar că în unele cazuri nici zece tururi să fie şi o serie de candidaţi cu mare priză la public nu ar putea fi schimbaţi. Şi eu sunt adeptul alegerilor în două tururi, dar asta nu mă împiedică să constat că schimbarea regulilor în timpul jocului contravine esenţei democraţiei. Se puteau face din timp aceste aranjamente în interiorul forului legislativ, adică al Parlamentului.
Între timp, Guvernul tehnocrat şi apolitic, se pare că alocă deja bani Secretariatului General al Guvernului, pentru organizarea alegerilor locale în două tururi. Să ştie domniile lor ceva ce Curtea Constituţională nu a decis încă? Tare cred că da.
Oricum ar fi, ceea ce Tănase spunea acum trei sfert de veac e atât de actual şi astăzi încât nu pot să închei decât aşa cum am început: “Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii”.
Dan Agache
Sursă foto: radiocluj.ro