Numai două, și-am plecat
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 iunie 2016, 09:05
Ce ne facem cu acei alși locali, primari în special, care la scrutinul de acum o săptămână, au fost reconfirmați pentru a cinci-a oară? Să fi cumpărat voturile alegătorilor? Să-i fi obligat să-l aleagă și să-l realeagă de 3, de 4 ori de 5 ori? Sau e vorba de un om gospodar care a făcut ceea ce trebuie pentru comunitate, iar aceasta îl vrea din nou în fruntea obștii?
De ce trebuie să-mi spună cineva printr-o lege de câteori am voie să-mi aleg un primar? De ce mă mai cheamă la vot, până la urmă? Nu ar fi mai ieftin să se întâlnească ei de ei, să stabilescă cine să fie edil, sau consilier sau președinte de Consiliu Județean? De ce mai trebuie să vin și eu la vot ca să le legitimez alegerea lor?
Am citit zilele acestea despre un primar, nici el nu mai știe la al câtelea mandat este, care a făcut din comuna sa, o bijuterie: sală de sport funcțională, ștrand, transport gratuit pentru elevi și studenți, cazare gratuită pentru fii satului care merg la școli înalte și câte și mai câte, nu mă pierd în enumărări. Până la urmă a făcut ceea ce trebuie. A făcut ce a promis în campaniile electorale. Pe acesta trebuie să-l schimb? Îl schimb dacă trebuie, dar să-mi spună și mie cineva, de ce. Și mai ales cu cine?
Cred că esența democrației e departe de ceea ce se întâmplă în România ultimelor două decenii. Din patru în patru ani ne alegem câte un gospodar în fruntea obștii. De cele mai multe ori, alegerea noastră este greșită, dar perseverăm și încercăm iar, și iar. În aceste condiții, când găsim omul de care avem nevoie, de ce să-i limităm numărul de mandate? Inițiatorul legii spune că două mandate sunt suficiente să-ți duci proiectele până la capăt. Dar ce facem dacă pe parcurs îmi vin și alte idei acceptate de comunitate, viabile și realizabile, dar nu în cele două mandate. Trebuie să facem primenirea clasei politice?
Același politician, care a propus această lege, spune că s-a inspirat din durata mandatelor președintelui României, tot două. Perfect, dacă vrem să primenim clasa politică, să o facem, dar, eternul dar, să limităm la două mandate toate funcțiile în care sunt numiți, ori aleși, oameni politici. De la directori de școli și spitale, la șefi de instituții deconcentrate, până la parlamentari. Sau ce, acolo nu e nevoie de o primenire a clasei politice?
Dan Agache
Sursă foto: transylvaniaguide.wordpress.com