Mai aproape de normalitate: Colectarea selectivă obligatorie din 2018
Articol editat de Mirabela Afronie, 26 octombrie 2016, 06:37
Până în 2018, România va trebui să treacă efectiv la colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Asta înseamnă staţii regionale de sortare, compactare şi depozitare a gunoiului, asta înseamnă închiderea şi ecologizarea gropilor neconforme, dar mai înseamnă şi colectarea selectivă a gunoiului din interioprul fiecărei locuinţe. Nu va mai merge cu deşeuri mixte aruncate alandala într-un tomberon, pe lângă el, pe malurile râurilor sau mai rău, direct pe geam, aşa cum din păcate se mai întâmplă şi nu doar izolat.
Schimbarea României şi pasul spre normalitate trebuie făcut prin schimbarea mentalităţii fiecăruia dintre noi. Nu merge să spunem am să fac atunci când şi vecinul va face la fel. Puterea exemplului personal e mare, chiar foarte mare şi nu trebuie decât ca fiecare dintre noi să ne comportăm civilizat, să facem pasul spre normalitate şi abia atunci putem avea pretenţii ca şi vecinul să procedeze la fel. Până atunci însă, mai avem. E greu să facem primul pas. Dar odată făcut, el va fi urmat cu siguranţă şi de cei din preajma noastră. Mai devreme sau mai târziu.
La fel de adevărat e că avem nevoie să fim învăţaţi şi ajutaţi. Să vină administraţiile locale, reprezentanţii acesteia şi să explice ce înseamnă această colectare selectivă, care e rolul ei şi care sunt beneficiile, să monteze containere speciale, pe culori şi conţinut, să explice care ar fi sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei europene.
Ne dorim să fim mai aproape de normalitate şi putem acest lucru. Singura condiţie e să vrem şi să fim ajutaţi ori sancţionaţi dacă nu ne conformăm. Democraţia nu a venit niciodată de la sine ci a fost impusă în actualele ţări dezvoltate, cu chitanţierul. Atunci când eşti ameninţat cu sancţiunea, eşti mai atent la ceea ce faci şi mai ales, în cazul acesta, la ceea ce arunci.
Dan Agache