„Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 iunie 2016, 12:45
La un moment dat chiar aşa erau informaţiile pe toate canalele TV în acea noapte de duminică spre luni. Acum, la câteva zile după, observăm că diferenţa între cele două partide nu mai e atât de mare, doar de 5 – 6 procente, iar distribuţia voturilor în teritoriu e alta decât în noaptea cu pricina. Şi chiar dacă avem rezultate finale, lucrurile nu sunt încă lămurite.
Există situaţii, precum cea de la Caraş Severin, în care majorităţile se vor decide după prima şedinţă, fie ea de consiliu local sau judeţean. Abia atunci, la votul respectiv, se va şti cu siguranţă cine cu cine face echipă. Ambele partide mari se declară câştigătoare. Rămâne de văzut cum vor înclina balanţa partidele mici, care au doi, trei consilieri. Ei sunt cei care vor face jocurile şi vor da câştig de cauză pesediştilor sau liberalilor.
E foarte greu ca un primar, indiferent de culoarea sa politică, să facă ceva pentru comunitate dacă are un consiliu local majoritar din alt partid. Fără o forţă care să-i susţină proiectele şi iniţiativele, şedinţele se vor transforma în certuri ori discuţii interminabile, din care de pierdut va avea doar comunitatea. Fiecare va arunca pisica moartă în curtea taberei adverse, iar cetăţeanul se va uita ca la poarta nouă, neînţelegând cu ce a greşit.
Adevărul e că la acest scrutin nu s-a mai votat cum se vota odinioară. Alegea electorul o formaţiune politică, memora sigla şi punea ştampila de 3, de 4 ori, funcţie de numărul de buletine de vot pe aceeaşi formaţiune politică. De această data, lucrurile au stat diferit. S-a votat un candidat de la un partid în funcţia de primar, iar la Consiliul Local o listă de la o altă formaţiune politică. De ce? E greu de spus.
Acum jocurile de culise sunt cele care vor da majorităţile şi implicit vor decide viitorul unei localităţi. E drept, contează cine are mai mulţi consilieri. Dar de fapt cine îi are? Scorurile electorale spun că PSD-ul. Relitatea însă, ar putea fi uşor diferită pentru că, aşa cum spunea şi Iulius Caesar: „Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători„.
Dan Agache
Sursă foto: 123rf.com