Cu pumnul în gura presei!
Cunoașteți probabil celebra expresie “Ciocu mic la voi, acum noi suntem la putere”, rostită de un parlamentar PDL, imediat după preluarea puterii, în urmă cu doar câţiva ani. Partidele sau perindat de-atunci pe la putere, oamenii s-au mai schimbat, unii cu alţii, nu altfel, dar mentalitatea a rămas aceeaşi.
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 ianuarie 2016, 10:40
Insulta și calomnia ar putea fi incriminate ca fapte penale, putând fi pedepsite prin închisoare de la 1 la 3 ani, după ce senatorul Cristiana Anghel a depus la Parlament o inițiativă legislativă în acest sens. Altfel spus dacă spui ceva, despre cineva, trebuie să şi dovedeşti. Exemplu: eu afirm că Elena Udrea a furat din banul public şi l-a risipit pe investiţii neavenite, din care probabil lua parandărătul. Aceasta mă dă în judecată pentru calomnie, iar justiţia mă condamnă de la 1 la 3 ani. De ce, simplu, pentru că nici acum, justiţia nu a dovedit că Udrea ar fi făcut astfel de fapte. Altfel spus, va trebui să dovedesc eu ceea ce justiţia nu poate sau nu vrea. Concluzia…nu mai am voie să spun nimic despre doamna Udrea, eventual să amintesc de frumoasa colecţie de pantofi şi poşete.
Iniţiativa Cristianei Anghel, vine ca un pumn băgat adânc în gura presei; eu aşa percep iniţiativa domniei sale de modificare a codului penal. Să nu uităm că doamna senator a beneficiat masiv de sprijinul mass-media în perioada când era în greva foamei, ca măsură de protest împotriva fostei guvernări portocalii. Între timp lucrurile s-au schimbat şi celebra replică “Ciocu mic la voi, acum noi suntem la putere”, revine în actualitate.
D-na senator l-a făcut pe un protestatar prost. Asta e insultă, e calomnie, sau ce e? Sau e doar o declaraţie politică, pentru care respectivul parlamentar are imunitate în faţa legii? Dacă eu folosesc pentru domnia sa aceeaşi expresie, risc închisoarea? Dacă eu încerc să scot la iveală fapte care contravin cu legea, săvârşite de un ales sau un numit într-o anumită funcţie, risc să fiu sancţionat conform dorinţei doamnei Anghel? Ce se doreşte de fapt?
Probabil că de-a lungul timpului, presa, câinele de pază al democraţiei, a deranjat anumite persoane, sau grupuri de persoane ori de interese. Domniile lor uită de fapt un lucru esenţial: adevărul e că undelemnul, iese mereu deasupra, mai devreme sau mai târziu, mai repede sau mai încet.
Şi dacă acesta este preţul pe care trebuie să-l plătesc pentru a spune adevărul, mi-l asum cu inima deschisă, cu fruntea sus şi cu şira spinării neîncovoiată. Sunt dispus să-mi asum şi astfel de lucruri, pentru că nu voi accepta niciodată un pumn înfipt în gura unui jurnalist, doar pentru interesul şi liniştea unui politician, efemer ajuns într-o anumită poziţie.
Dan Agache
foto rnews.md