Spectacol In Memoriam Velişcu Boldea la Caransebeş
Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin în parteneriat cu Casa de Cultură „George Suru“ din Caransebeș și Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu“ Reșița organizează joi, 8 februarie 2024 cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului „Velişcu Boldea“.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 februarie 2024, 21:08
Festivalul In Memoriam dorește să aducă un pios omagiu personalității primului director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, domnului Velișcu Boldea, cel care a condus Casa Creației timp de 32 de ani cu profesionalism și dăruire.
Velișcu Boldea a fost un slujitor recunoscut al folclorului și tradițiilor din întreg spațiul cărășan, tocmai de aceea, anul acesta, ediția a XVII-a va avea loc în municipiul Caransebeș, la Casa de Cultură „George Suru“. Parte din activitatea distinsului om de cultură s-a derulat și în Țara Gugulanilor/ Caransebeș, Velișcu Boldea coordonând și instruind mai multe ansambluri folclorice din această zonă frumoasă și bogată în tradiții.
Programul manifestării este următorul:
- ora 11.00 – Simpozion „Velișcu Boldea“ – Sala de festivități a Casei de Cultură „George Suru“ Caransebeș
Vor participa personalități în domeniu, colaboratori și colegi ai regretatului profesor, Velișcu Boldea ce vor readuce în atenţie figura emblematică a celui care a fost Velişcu Boldea, valoare incontestabilă a culturii tradiţionale cărăşene. Deopotrivă, fiecare coregraf respectiv instructor va introduce publicul în lumea minunată a jocului popular bănățean, arătând pași specifici fiecărei zone reprezentate.
- ora 16.00 – spectacol muzical-coregrafic în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“ Caransebeș. Intrarea este liberă!
Își dau concursul nume consacrate ale folclorului bănățean: Ramona Vița, Ștefan Isac, Ionela Bădălan și Adela Jurchescu. Alături de ei, vor evolua și tinerele talente: Maria Morman și Clara Trandafir.
Partea de coregrafie va fi susținută de: Ansamblul „Zestrea gugulanilor“ (coregraf: Simion Dragalina), Ansamblul „Armenișana“ (coregraf: Dumitru Dragomir) și Ansamblul „Junii gugulani“ (coregraf: Adrian Jurchescu).
Acompaniază Orchestra Profesionistă „Virtuozii Semenicului“ a CJCPCT CS.