S-a stins cel mai important pictor naiv al Banatului, maestrul Mihai Vintilă
Maestrul Mihai Vintilă – cel mai important pictor naiv al Banatului, a trecut la cele veşnice în noaptea de marţi spre miercuri, 27 mai 2020 la vârsta de 88 de ani, în urma unei probleme cardiace.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 mai 2020, 11:36
Reputatul artist plastic s-a născut în oraşul de pe Sebeş şi Timiş la 10 martie 1932, studiile primare şi gimnaziale le face în oraşul natal, absolvă Şcoala Medie Tehnică Veterinară din Timişoara şi Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti.
În domeniul artistic este autodidact, prima expoziţie vernisând-o în 1979. În publicistică a debutat în 1996 şi de atunci i-au apărut 13 volume despre pictura naivă şi momente memorialistice legate de această temă. În prezent, plasticianul cărăşan lucra la ultima sa carte, despre strada Potocului din Caransebeş, municipiu în care va fi înmormântat.
Artistul plastic bănăţean a avut expoziţii personale şi de grup în toate localităţile importante ale ţării, dar a apărut şi pe simezele din străinătate ocazii cu care a obţinut importante distincţii. A participat la peste 30 de tabere de creaţie în ţară şi străinătate.
A fondat Fundaţia Artiştilor Plastici Naivi „Vintilă – Arplana”, o adevărată pepinieră de pictură naivă a Banatului montan, care a funcţionat ca un cenaclu de artă plastică, reunind mulţi artişti valoroşi.
Pentru meritele sale a fost distins în 2005 cu diploma de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş”. Mihai Vintilă a fost recompensat şi cu importanta distincţie de „Senior al Culturii din Caraş-Severin” conferită de Ministerul Culturii din România, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Reşiţa.
Odihnă veşnică, maestre!