Arhitectul reşiţean Oana Stănescu în Capitala Europeană a Culturii 2023, Timişoara
Oana Stănescu s-a născut la Reșița și a crescut în Gărâna. A ales arhitectura pentru că își dorea o profesie interesantă și plină de surprize. Munca ei este diversificată, de la arhitectură rezidențială și spațiu public până la cercetare. Cabinetul său de arhitectură are birouri în New York și Berlin, cu proiecte în toată lumea și de toate tipurile: reconversia funicularului la Reșița, o instalație pentru un festival în Logroño (Spania) și una pentru festivalul muzical Coachella (SUA) etc.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 iulie 2023, 11:15 / actualizat: 2 august 2023, 12:12
Oana Stănescu a fost invitată să vorbească despre proiectele ei în cadrul unui proiect derulat sub egida Timișoara, capitală culturală.
„Miercuri seara, în noua locație ARChA a Universității Politehnica din Timișoara, am fost din nou mândru de a fi reșițean… Și acest lucru nu datorită mie sau mediului în care activez, ci datorită faptului că Reșița și Gărâna au fost unul din punctele forte ale serii, datorită arhitectei Oanei Stănescu, reșițeanca noastră, umblată în lumea largă, de la est la vest, din nord în sud, mult apreciată și căutată„, a mărturisit pentru Radio Reşiţa preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla.
Evenimentul-spectacol la care am participat alături de persoane importante timișorene, dar îndeosebi foarte mulți studenți, tineri iubitori de frumos, s-a desfășurat în cadrul proiectului „Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu” a Universității Politehnica Timișoara. Timp de zece seri, între 15 și 30 iulie, renumitul realizator al emisiunilor TVR „Garantat 100%” i-a avut ca invitați în ARChA tot atâtea personalități recunoscute și apreciate pe plan internațional, fiecare în domeniile sale de activitate.
În 26 iulie, invitata serii a fost Oana Stănescu, cea care a dus prin, locul nașterii și a formării primare, Reșița și Banatul Montan pe mapamond. Bineînțeles, prin multă, multă muncă, așa cum nu de puține ori evidenția în cadrul dialogului. Fie că a fost în Europa, fie în Statele Unite ale Americii, fie că a fost în Japonia sau Africa de Sud, Oana Stănescu a fost căutată și apreciată pentru dedicația ei pentru arhitectură.
De ce am fost în acea seară de miercuri mândru că sunt reșițean? Pentru faptul că în cadrul acestui dialog, Oana Stănescu, dar și Cătălin Ștefănescu nu au amintit doar odată de Reșița și Gărâna (unde părinții ei au o casă de vacanță), ci de foarte multe ori. Și bineînțeles, unul dintre planurile centrale ale dialogului a fost și cel al proiectului cu Funicularul din Reşiţa, care a însemnat pentru Oana lucrarea de diplomă, putem spune punctul de plecare pentru ceea ce reprezintă astăzi proiectul din municipiul de pe Bârzava, cu finanţare europeană.
Reșițeanca noastră a strălucit în 26 iulie pe harta Capitalei Europene a Culturii, 2023, și noi, reșițeni aflați atunci în ARChA, pe lângă ea„, a conchis preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla, prezent la eveniment.
Foto: Erwin Josef Tigla