Obiectul lunii la Muzeul Banatului Montan: opaiț cu ștampilă
Muzeul Banatului Montan deține în colecția sa câteva piese ce provin de la Durostorum: tipar de lut, fragment dintr-un vas cu o acvilă, opaiț cu ștampilă (de tipul Firmalampen) și încă un opaiț cu ciocul rotund și scurt.
Articol editat de Anca Bălălău, 9 ianuarie 2024, 20:28
Condițiile descoperirii acestor obiecte rămân incerte. Putem afirma, doar că ele au fost descoperite în apropierea localității Ostrov.
Artefactul Opaiț cu ștampilă este din pasta fină, acoperită cu o vopsea roșie-maronie. Are corpul rotund, mărginit de un brâu în relief care se desface în dreptul ciocului formând canalul. Pe bordură se găsesc doi butoni trapezoidali. În centrul discului, o mască comică reprezentând un personaj cu barbă și căciulă. De o parte și de cealaltă a măștii sunt două orificii pentru alimentare.
Canalul, dispune și el de un orificiu mai mic pentru ventilație. Fundul opaițului este rotund și poartă ștampila fabricantului OCTAVI. Inscripția, are litere înalte de 6 mm și este încadrată de 3 cercuri concentrice. Dimensiunile opaițului sunt: L-9,9 cm; D-6,6, cm; H-3,5 cm.
În afară de Durostorum, opaițe cu ștampila OCTAVI se cunosc la Apulum, Sarmisegetuza în Dacia și la Aquilea. Din punct de vedere cronologic se încadrează în sec. II p. Ch – Dr. Dacian Rancu
Bibliografie:
Ovidiu Bozu, Câteva piese romane de la Durostorum în depozitul Muzeului Județean de istorie Caraș-Severin din Reșița, în „Banatica” VI/1981, p. 141-145.